Announcement

Collapse
No announcement yet.

M40 ilmamassamittarin säätäminen/korjaaminen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ReiluReiska
    Bimmer Rookie
    • Sep 2008
    • 44
    • Nasaretista muutto Hell sinkiin :)

    M40 ilmamassamittarin säätäminen/korjaaminen

    E30 touring -90 318i M40 automaatti

    Bemari pajalla tuli vikakoodi että ilmamassamittari viallinen. Ilmeisesti laahauspinta on kulunut ja ei ilmeisesti lue luotettavasti arvoja. Tämä selvisi vasta katsastuksessa että seos ilmeisesti liian laihalla (lambda muistaakseni 1.13). Mutta SILTI auto käynnistyy hyvin, pysyy käynnissä eikä sammuile esim. liikennevaloissa, ei nykimistä/pätkimistä ajossa, ei epämääräistä savua putkesta, kulutus taitaa olla hieman alle 10l/100km... eikä mitään muutakaan selvää merkkiä oudosta moottorin toiminnasta. Vain seos hieman pielessä ja vikakoodin "aktiivisen vian takia" auto kuitenkin toimii hyvin kuin ei olisi mitään vikaa moottorissa, joka on aika kummallista? Käykö moottori oikeasti jollain "varaohjelmalla" ohittaen ilmamassamittarin tiedon vai mistä johtuu että auto toimii kuitenkin ihan hyvin?

    Olen yrittänyt etsiä palstalta searchilla ja googlella, mutta en ole löytänyt kunnollista ohjetta osaan liittyen. En ehkä osaa käyttää oikeita hakusanoja, mutta yritetty on ainakin. Ja sitten tarvitsisin kunnon ohjeita eikä mitään "käännä sitä kiekkoa...öh johonkin suuntaan... kokeile niin tiedät!" ymperäpyöreää mutuilua vaan ihan kunnon FAKTAA itse laitteen toiminnasta. Lähinnä kiinnostaisi:

    1) Millainen homma on siirtää piirikorttia, jotta neula lukee taas "toimivalta alueelta"? Kestääkö tämä fixaus monta vuotta vai onko iän takia "laahauspinta" jo aika huonossa kunnossa ja kuluu kohtuu nopeasti vaikka siirtää? Siis kannattaako siirtää vai ostaa suosiolla uusi kun tarkoitus on pitää autoa vielä monta vuotta, joka EHKÄ maksaa noin 600e (joka saattaa olla lähes auton arvo)? Pitääkö jossain asiassa olla erittäin varovainen tai jotain erityisesti huomioida (mitä ei voi etukäteen tietää) ettei riko koko laitetta tai sotke jotain toimintoja, jolloin auto ehkä lakkaa kokonaan kulkemasta?

    2) Uskaltaako romiksilta ostaa käytettyä ilmamassamittaria? Löytyykö niitä juurikaan pääkaupunkiseudulta? En mielelläni halua ostaa postitse. Ovatko todellisuudessa kovissa hinnoissa suhteessa uuteen osaan? Mitä voi erityisesti tarkastaa vanhasta mittarista irrallisena että kannattaako edes ostaa?

    3) Kunnostaako joku firma suomessa ilmamassamittareita eli voisi lähettää postitse kunnostettavaksi? Paljonko suunnilleen maksaa?

    4) Mistä KUNNON OHJEET (mielellään suomeksi) itse laitteen toiminnasta? Siis tarkempaa stooria mitä mikäkin komponentti tarkalleen tekee? Ennenkaikkea vastusarvot ja mittapisteet kiinnostavat, jotta voi myös itse töpselistä yleismittarilla tutkia. Samoin myös seoksen hienosäätäminen. Voisitko laittaa suoran linkin jos satut tietämään mistä kattavat ohjeet...

    5) Jotain muuta mitä minun olisi hyvä tietää ilmamassamittarista M40 liittyen? Siis auttaen saamaan seoksen kohdalle ja katsastuksen leiman (pelkistä päästöistä enään kiinni).

    Ja please, faktaa kaivataan, ei mitään mutuilua...
    "Bob the builder... can we fix it... yes we can!"
  • MikeDry
    BTCF Member
    • May 2006
    • 6220
    • Helsinki

    #2
    Kannattaa ostaa tää alfamer korjausopas. Siellä on ohjeita tuohon mittaamiseen ja muuta nippeli tietoa
    Itse tein M20 ilmamäärä mit, niin että ostin käytetyn romikselta, kun sattui halvalla olemaan. Se sama numero siinä kannessa, että varmistui että on sama. Kansi auki, sen piirikortin ruuvit auki/pois, nostin ihan pikkasen sitä ja dremelillä-pienellä poran terällä, jyrsin niitä reikiä pidemälle, niin että se neula kulki "uudella aluella". Kierre lujitetta ruuveihin ja takasin kiinni, kannen tiivistys ja kiinni. Se on ainakin toiminut sen mitä piti.
    Last edited by MikeDry; 07-06-2013, 19:10.
    Ex:Bmw 325ix turbo, Bmw 316, Bmw 325ixA.
    Current:Bmw 325ix, is in street use, but getting more and more better

    Comment

    • ReiluReiska
      Bimmer Rookie
      • Sep 2008
      • 44
      • Nasaretista muutto Hell sinkiin :)

      #3
      Minulla on alfamer opas jo. 3- ja 5-sarjat 1981-1991. Kovin vähän ruiskun ilmamassamittarista siinä on tietoa ja kehoitetaan kääntymään korjaamon puoleen jos ei ruuvarilla "sinisestä reiästä" säätäminen auta.

      Tänään avasin ilmamassamittarin ja koitin katsoa tarkasti laahauspintaa. Ei aivan selvästi mielestäni puhki ollut (eri väri kuin tumma hiilipinta), mutta uralla oli kuitenkin. Yleismittarilla kuitenkin heräsi epäilys että melko keskellä neulaa liikuttaessa oli pieni katkos ja muutenkin vastusarvo vilisti hieman levottomasti vaikka koitin hyvin hiljaa kääntää eli ehkä hiilipinta on lähes loppu oikeasti. Koitin mittailla kaikkea mahdollista, mutta vain hiilipinta oli epäilyttävä.

      Päätin sitten varovasti aukoa ruuveja ja ottaa piirilevyn irti. Poralla piirilevyn reikiä hieman soikeaksi ja laitto takaisin ehkä alle 1mm siirron verran. Sitten taas mittailua ja mielestäni neulaa liikuttaessa lukema oli ehkä hieman tasaisempi ja selkeämpi eikä niin paljoa pomppinut kun koitti neulaa hiljaa liikuttaa. Tuli jotenkin varmempi fiilis siirron onnistumisesta kuin mitä ensimmäinen mittaus oli alkuperäisellä asennolla.

      Auto käyntiin ja käynnistyi heti. Sen verran tuli "musta tuntuu" fiilistä, että neula ei ehkä liikkunut enään niin voimakkaasti edestakaisin tyhjäkäyntikierrosten tahdissa kuin ennen, mutta en ole aivan varma. Harmittaa kun en älynnyt kuvata kännykällä neulan liikettä tyhjäkäynnillä ennen ja jälkeen, jotta voisin paremmin verrata, että tuliko käynnistä aidommin tasaisempaa vai kuvittelenko vain? Siis oliko entinen kosketus (sähköinen lukeminen) hieman huonoa jolloin imun seilaaminen oli myös voimakkaampaa kun joutuu säätämään tyhjäkäyntiä (hyppien) hieman enemmän kuin nykyään?

      Kokeilin myös tyhjäkäynnillä simuloida jousen kiristystä/löysentämistä ottamalla neulan vastakkaisesta päästä neulan akselia (pieni kovempi metalli) ja käännellä varovasti kumpaankin suuntaan, niin moottorin tyhjäkäynti muuttui selvästi pienelläkin liikkeellä. Tuli mieleeni että jos ei ole nyt päästöt kunnossa ja edelleen hieman laihalla, niin täytyy varmaan yhden napsun verran kääntää kiekkoa rikkaammalle ja seosruuvista hienosäätää vielä? Ties vaikka vuosien varrella myös jousi on hieman kuoleentunut ja vaatii joka tapauksessa yhden napsun kiristyksen, jotta on oikeassa säädössä taas?

      Kun lähdin autolla ajamaan, niin ihankuin pieni "painan kaasua" VIIVE olisi hävinnyt. Ikäänkuin kaasu tottelisi hieman paremmin jo heti alhaisemmilla kierroksilla, mutta vaikeata sanoa että kuvittelenko vain. Arvioin että ennen olisi ollut noin 0.5 sekunnin viive aina kaasun painamisessa rullaamisessa tai liikkeelle lähdössä ja nyt se pieni viive olisi poissa.

      Ja sitten vielä se tyhmä kysymys. Kun seison konehuoneen vieressä kuljettajan puolella ja katson ilmamassamittaria (töpseli lähempänä minua), niin kumpaan suuntaan käännän kiekkoa? Myötäpäivään (samaan suuntaan kuin kellon viisarit pyörii) vai vastapäivään, jotta menee rikkaammalle? Ja nyt on sitten nimenomaan M40 ilmamassamittari kyseessä siltä varalta että jossain toisessa "sisarmallissa" sattuu olemaan jousi viritetty nimenomaan väärinpäin eikä kysymäni vastaus pidä paikkaansa minun tapauksessani? Toki voin sen kokeilla itsekkin siirtämällä arvaamalla yhden napsun ja tarvittaessa takaisin toiseen suuntaan napsun jos meni väärin, MUTTA varoittelevat netissä että riski on aina että vapauttaessa kiekko pääsee "rullaamaan karkuun" ja sitten onkin melkoinen etsiminen oikeassa kolossa. Tarkoitus on varmuuden vuoksi merkata kohdat kiekosta ja missä neula on tyhjäkäynnillä auton käydessä (suunnilleen kun pari milliä heiluu suuntaansa) jos vaikka vahinko sattuu käymään esim. ote lipeää ja jousi onkin yllättävän voimakas.

      Kummallista kun kiekossa on tasaisesti "512" merkinta pienen tasaisin välein... aina uudestaan ja uudestaan. Luulisi että olisi jotain muita numeroista myös ympäri kiekkoa joka helpottaisi säätämistä, mutta ei.
      "Bob the builder... can we fix it... yes we can!"

      Comment

      • MikeDry
        BTCF Member
        • May 2006
        • 6220
        • Helsinki

        #4
        No hyvä että oli jotain apua....Mutta tässä kohtaan on hyvä muistuttaa, ennen kuin alat säätä mitään. Että olet vaihtanut kaikki letkut uusiin, siis ettei ole mitään imuvuotoa, pakoputki vuoda, Imusarjan tiivisteet. Mitä täällä on neuvottu, ennen imm mittarin säätämistä, tutkia/korjata vuoto ongelmat
        Ex:Bmw 325ix turbo, Bmw 316, Bmw 325ixA.
        Current:Bmw 325ix, is in street use, but getting more and more better

        Comment

        • ReiluReiska
          Bimmer Rookie
          • Sep 2008
          • 44
          • Nasaretista muutto Hell sinkiin :)

          #5
          Keskustelin tuon kauniimman puolison kanssa autonsa tulevaisuudesta ja päätettiin sitten satsata kerralla reilusti moottoripuoleen ennenkuin vietiin bemarille säädettäväksi. Ideana oli että todellakin ollaan yritetty sulkea kaikkea mahdollista häiriötä pois kun ei olla moottoripuolelle paljoa tehty muutamaan vuoteen eikä tulisi suurta laskua vain varaosien vaihtamisen takia kun tuntiveloitus on aika kovaa merkkiliikkeissä.

          Toukokuussa 2013 tehty:

          - Öljyt ja öljyn suodatin
          - Sytytystulpat
          - Sytytysjohdot
          - Virranjakajan kansi
          - Pyörijä
          - Polttoainesuodatin tankin lähellä
          - Pakosarjan ja pakoputken välinen tiiviste vaihdettu, lievästi nokinen. Lisäksi tankin lähellä pakoputken liitosta tiivistetty. Ei pitäisi pakoputken enään vuotaa. Mustaa nokea ei enään löydy putkistosta eikä rätillä pitäessä apulaisen avulla suhise selvästi mistään.
          - Tyhjäkäyntiventtiili irroitettu, putsattu minkä voi crc liotuksella (ei purettavaa mallia). Kokeiltu hyppyjohdoilla että liikkuu ja palauttaa hyvin.
          - Pari imuvuotoa korjattu. Kaikkea mahdollista koneesta kiristetty imuvuotoihin liittyen varmuuden vuoksi. Letkuihin laitettu myös varmuuden vuoksi vielä kiristysklemmareita (joita ei ollut alunperin) jos vaikka vanhuuttaan letkujen liitokset (kovettuminen) imee ilmaa hieman välistä. Lopuksi pitkin konetta kaikkiin mahdollisiin paikkoihin crc ruiskimista (kierrokset laskee jos imuvuoto) ja jarrukliineriä (kierrokset nousee jos imuvuoto) eikä enään kone ole mitenkään reagoinut, joten uskon imuvuotojen olevan nyt kunnossa.
          - Ilmanputsarilla on ehkä ALLE 10 000 ajettu ja ehkä puolen vuoden välein kopisteltu irtoliasta. Ei ole silmin juurikaan väri ole pahemmin muuttunut ilmanputsarissa (vertaa kääntöpuoleen) eikä roskaa tipu puhdistaessa pahemmin, joten uskon imevän hyvin ilmaa läpi.

          ... joten eiköhän nyt ole ihan aikuisten oikeasti enään säädöstä vaille ilmamassamittarin kautta jos se nyt vain oikeasti toimii oikein piirilevyn siirtämisen jälkeen? Toki vinkkejä otetaan vielä vastaan jos jotain on unohtunut (seoksen säätämisen osalta). :o)

          Ja näitä vinkkejä sain paljon tätä bemu palstaa lukemalla, joten kiitoksia siis mainioista vinkeistä monille nimimerkeille käyntihäiriöihin ja päästöihin liittyen.
          "Bob the builder... can we fix it... yes we can!"

          Comment

          • MikeDry
            BTCF Member
            • May 2006
            • 6220
            • Helsinki

            #6
            Hyvä, en ole koskaan säätänyt tuota imm.
            Ex:Bmw 325ix turbo, Bmw 316, Bmw 325ixA.
            Current:Bmw 325ix, is in street use, but getting more and more better

            Comment

            Working...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎