Niin kyllähän se check control/valomoduli edelleen testaa virtapiirin eheyden virrankulutuksen (vastuksen mukaan). Tuo ominaisuushan sisältyy valoja ohjaavien päätefettien toimintaan.
Kapasitanssi johdotuksessa ennen ballastia toki vakauttaa jännitettä ja saattaa siten tuurilla vaikuttaa ballastin toimintaan. Valojen vikailmoituksiin pelkillä konkilla ei ole kuitenkaan vaikutusta.
Muuta en asiasta tiedä, mutta sen ainakin että juurikin noilla konkilla saa sen valojenvikadiagnostiikan huijattua.
Näin ainakin E39:ssa.
Niin kyllähän se check control/valomoduli edelleen testaa virtapiirin eheyden virrankulutuksen (vastuksen mukaan). Tuo ominaisuushan sisältyy valoja ohjaavien päätefettien toimintaan.
Kapasitanssi johdotuksessa ennen ballastia toki vakauttaa jännitettä ja saattaa siten tuurilla vaikuttaa ballastin toimintaan. Valojen vikailmoituksiin pelkillä konkilla ei ole kuitenkaan vaikutusta.
Kerropas sitten miksi useimmat xenonvalmistajat myy bemareihin pelkästään konkkajohtoa, miksi konkkajohto toimii 100% varmuudella E46 ja E39 bemareihin? Miksi vastusjohto ei tunnu kovinkaan usein auttavan vastaavassa tapauksissa. Miksi konkkajohto myös auttaa vikailmoituksiin jotka tulevat kun valoja ei ole edes päällä, eli kun järjestelmä testaa silloinkin virtapiiriä. Ballastit eivät tuo minkäänlaista kuormaa kun xenonit ei pala (mittaa ballastin sisäänmenovastus, resistanssi on ääretön), eli siellä ei ole minkäänlaista virrankulusta.
Alkuun näiden kanssa tuli paljonkin testattua ja kokeiltua erilaisissa bemareissa erilaisia johtoja. Mistään tuuripelistä ei ole kyse.
Tuuripeliä on se, että toimiiko xenonit kyseisissä malleissa ilman lisäjohtoja.
Last edited by Terou; 27-01-2008, 13:22.
Reason: tuuripeli
Nii, siis kyllähän loppupelissä valoboxi mittaa virtaa joka menee lampulle ja siitä se päättelee onko lamppu ehjä vai ei. Näitä hommia on kanssa itekin tullut tutkittua ihan tarpeeksi ja aina herjoista pääsee eroon vastuksella joka lisää virrankulutusta. Sitten ajovalo-xenonien tapauksessa herjat tulee vain siinä tapauksessa että ne ei oo päällä: valoboxin tunnistus pulssi törmää xenon-ballastin sisäänmeno-vastukseen joka on sitten väärä sille. Tästäkin taas on päästy eroon siillä että on tehty rele-kytkis joka ohjaa sen sopivaan vastukseen ja valoboxi on taas tyytyväinen. Tämä rele-kytkis on toiminut aina kun sellasen oon johonkin autoon asentanut.
Se että konkka pelaa tuossa hommassa, luutavasti johtuu siitä että kun tarkistuspulssi tulee niin konkka alkaa varautua ja silloin sopivan kokoinen konkka imuroi juuri sopivan virran että LCM on taas tyytyväinen. Mutta tämäkin mahdollisuus perustuu virran mittamiseen eikä niinkään kapasitanssin mittaamiseen.
Mun mielestä ton konkka-piuha meinikin ois ennemminkin tappaa erinäisiä xenoneista johtuvia virta- etc pulsseja .. elikkäs puhutaan ennemminkin EMC-ilmiöiden tappamisesta, kuten luultavasti originaali ongelmassakin on kyse.
Se, että sattumalta konkalla pystyy huijaamaan järjestelmää ei todellakaan tarkoita että järjestelmän toiminta perustuisi kapasitanssin mittaamiseen. Silloin kyse on tuuripelistä jos ominaisuus on löydetty sattumalta ilman mitään taustalla vaikuttavan teorian tuntemusta.
Muistaakseni E39 ja E46 järjestelmä testaa polttimoita lyhyillä jännitepulsseilla niiden ollessa sammutettuna. Hehkulanka ei ehdi kirkastua tuon pituisella pulssilla joten sitä ei näe (stroboiksi muuttuneet led-vilkut ovat tuttu juttu...). Konkan lataamiseen taas kuluu virtaa, jolloin järjestelmä aistii sen kuormaksi -> homma toimii. Ballastin sisäänmenovastus ei taatusti ole ääretön, silloin se ei toimisi ollenkaan. Siellä voi tietysti olla jokin komponentti joka alkaa johtaa vasta kynnysjännitteen ylityttyä (alijännitesuoja).
Nykyjärjestelmät saattavat aivan hyvin käyttää jotain tekniikkaa ajovalojen jännitteen alentamiseen päiväasennossa, tai niiden vakavoittamiseen esim. 13v tuntumaan pidemmän keston takaamiseksi, joka tietyllä tavalla toteutettuna sekoittaa ballastien toimintaa. Nämä kaikenlaiset vastus- ja konkkaviritykset on kyllä niin patenttipaskaa, joista jokin voi tuurilla toimia tietyssä automallissa. Ei olisi kummoinen homma kehittää tuohon jotain mikä oikeasti toimisi, mutta se vaatisi asian tutkimista ja eihän kukaan semmoista jaksa kun koko ilmiön voi pistää valmistusmaan piikkiin. Sitten jos tuurilla toleransseista johtuen toisen merkkisellä ballastilla toimiikin (vaikka tulisikin samasta tehtaasta) niin se ensimmäinen on vain paskaa laatua.
Oma asiansa ovat vielä CAN-yhteensopivat ballastit ja ties millaiseksi mainostetut xenon-sarjat. Tällaisten mainostekstien kirjoittajalla ei liene hajuakaan mitä edes tuolla tarkoitetaan, mutta joku tavan tallaaja ostaa ennemmin "CAN-yhteensopivan" xenon-sarjan kun kuulostaa toimivalta.
Menee vähän off topic mutta ostin saman sarjan jota piritec:kin tietääkseni myy ja asensin sen vm. 98 e39 ja on hyvin pelannut, ei tarvinnut mitään vastuksia ym. konkkia väliin eikä sytytä palanut polttimo valoja ym. onkohan theadin aloittaja koittanut vaihtaa toisia ballasteja tms.?
Pyydettyjä perusteluita tuli, tänks juu. Jos homma perustuu sittenkin tehonkulutuksen mittaamiseen, edelleen ihmettelen sitä, miksi eri kokoiset vastukset eivät kuitenkaan tunnu oikein tehoavan noihin kyseisiin automalleihin. Kaikki automerkit huomioon ottaen on tullut vastaan vain BMW:n E39, E46, E60, E90, Z4 (mikä olikaan korimalli?) ja uudehko Volvo V70, missä ei ole vastukset auttaneet. Vaan kondensaattori.
Tuosta pulssitekniikasta juuri olen johtanut oman teoriani kapasitanssin mittaukseen. Kaavoja ei ole esittää
Noo ei se ballastin resistanssi lepotilassa tietenkään aivan ääretön ole, mutta siis hyvin korkea kuitenkin, eikä siis tehonkulutusta käytännössä ole, pointti oli se.
Ja edelleen se tärkein asia tässä oli, että sopivan lisäkapasitanssin tuominen ajovalojohtoihin auttaa vikailmoituksiin ja xenonien vilkkumisiin.
Edit: niin ja kuten Cell:kin ilmeisesti tahtoo sanoa, niin on vähän väärin syyttää xenoneita jos ne eivät satu toimimaan autossa jossa on tuollainen erikoisempi järjestelmä, jonka erikoistoiminnot on suunniteltu halogeeneille. Sitten kun siihen isketään xenonballasti, jonka toimintaperiaate on aivan jotain muuta kuin halogeenipolttimon hehkulangan, niin käyttäytyminen voi olla varsin mielenkiintoinen.
Joo. Tässä mun tapauksessa nyt ei tarvi korostaa tuota "palaneen valon merkkivalo"-juttua. Se ei tässä ole lainkaan se häiritsevä tekijä. Esim vaikka valot kuinka vilkkuisivat niin merkkivaloa ei syty, vasta parin sekunnin sisällä siitä kun poltin on sammunut.
Vastuksella ei tosiaan ollut muuta vaikutusta kun se että kun "stroboilun" seurauksesta poltin sammui niin mittaristoon ei tullut ilmoitusta palaneesta polttimesta.
Eli tulen nyt seuraavaksi kokeilemaan reletettyä johtosarjaa.. Ilmoittelen sitten miten käy.
E: Ja asia koskee juurikin 320d -02:sta! e30ssa on juurikin samanmerkkinen sarja ja toimii täysin moitteitta ilman vastuksia sun muita johtosarjoja.
Comment