Announcement

Collapse
No announcement yet.

E46 hattuhyllyn kaijuttimien päivitys vaihtoehtoja

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Tatu6o
    BTCF Member
    • Sep 2021
    • 70
    • Uusimaa

    E46 hattuhyllyn kaijuttimien päivitys vaihtoehtoja

    E46:n kaijuttimista on kymmenittäin yksittäisiä lankoja vuosien takaa, joissa on jotain keskustelua, mutta enimmäkseen yksittäisiä kysymyksiä ja keskustelu on painottunut etukaijuttimien päivittämiseen. Niinpä päätin kasata eri päivitys mahdollisuuksia kasaan ja toivottavasti saataisiin hyvää keskustelua, mielipiteitä ja omakohtaisia kokemuksia eri päivitys vaihtoehdoista ja niiden laadusta ja hinnasta.

    Itse omistan vuoden 99 coupen, jossa on HIFI äänentoisto, eli vahvistin takakontissa ja beckerin business CD soitin. Itselle on tärkeää säilyttää alkuperäisen näköinen sisusta, joka rajaa soittimen vaihdon ja kaijutin paikkojen muuttamisen pois. Hattuhyllyn alkuperäiset kaijuttimet olivat todennäköisesti auringosta ottaneet itseensä ja elementit ja niiden ympäröimät kumirenkaat olivat musertuneet lähes kokonaan, joten tässä on nykyinen selvitystyö ja kokemus niiden päivittämisestä.

    Päivitysvaihtehtoja listattuna.

    BavSound:
    Helpoin vaihtehto on BavSoundin valmis kaijutinsarja joka menee lähes suoraan alkuperäisten kaijuttimien paikalla. https://www.bavsound.com/pages/build-your-kit-onepage
    En ainakaan itse löytänyt eurooppalaista virallista jälleenmyyjää, joten hintaa tulee vähintään 600€ jenkeistä tilattuna (tulli, posti jne.). Tästä monilla on ollut ihan hyviä kokemuksia, mutta haluasin mielellään kuulla lisää palautetta.


    Vaikeampi vaihtoehto on lähtä päivittämään kaijuttimia itse yksi kerrallaan. BavSoundin kalliin hinnan takia päädyin itse tähän vaihtoehtoon. Alkuperäiset kaijuttimet ovat periaatteessa 6.5" kaijuttimia omalla 3 ruuvvin kiinnitys mekanismilla, joten ajattelin itse että 6.5" kaijuttimet olisivat fiksu ratkaisu hattuhyllylle.

    6.5":
    Hattuhyllyn kaijuttimet olivat 2 ohmin, joka rajoitti vaihtoehtoja paljon. Päädyin todella nopealla tutkailulla ostmaan Audison Prima AP6.5 Midibassot hattuhyllylle https://www.autostudio.fi/fi/product...l/AP6.5%20Ohm2 ja kiinnitäämään ne 6.5" kaijutin adaptereilla alkuperäiselle paikalla. https://www.autostudio.fi/fi/product...mille/CT25BM06
    Tässä paketissa ongelmaksi tuli halvat ja huonot sovitteet, jotka eivät toimi kunnolla alkuperäisillä paikoilla. Coupessa ainakin hattuhyllyn alkuperäisissä kaijuttimissa on pieni kaulus, jonka pitäis istua kaijuttimelle suunnitellun kupin/tötterön sisään ohjaten äänenpaineen takakonttiin. Huonolla adapterilla äänenpaine jää hattuhyllyn väliin ja aiheuttaa kovaa resonointia ja tärinää, joka pilaa muuten hyvät kaijuttimet. Tähän olen miettinyt 2 tapaa korjata ongelman. Ensimmäinen olisi 3d printata paremmat sovitteet, jotka tiivistäisi kaijuttimet oikeasti kaijutin kuppia vasten. Tässä vaihtoehdossa on toki kääntöpuolena 3d-mallinusohjelman jonkintason osaaminen ja 3d printtaus muovin yleensä heikko laatu. Toinen tapa olisi poistaa koko kaijutin kupit ja suunnitella itse paremmat kajutin kupit hattuhyllyn alla olevaa peltiä vasten, jotka ohjaisivat paineen auton konttiin. Tässä vaihtoehdossa joutuu puolestaan leikkaamaan auton ääniereisteitä, hattuhyllyä ja mahodllisesti tekemään reikiä hattuhyllyn alla olevaan peltiin, jota en mieluusti lähtisi itse tekemään. Olen itse jäänyt mietintä vaiheeseen, joten jos jollain on omaa kokemusta miten on itse toteuttanut tämän ratkaisun, kuulisin mielelläni heiltä.

    5.25"
    Pienemmille kaijuttimille löytyy paremmat sovitteet netistä, jotka korjaavat edellämainitun ongleman kaijuttimien tiivistämisestä. http://metraonline.com/part/82-9303 Pienemmillä kaijuttimilla ongelmaksi tulee kaijutin valikoiman vähyys. 6.5" koossa löytyy 2 ohmin kaijuttimia vähän, mutta 5.25" koossa niitä ei tunnu olevan juuri lainkaan. Joitakin koakseli kaijuttimia löytyy netistä, mutta koakseli on mielestäni hieman huono vaihtoehto hattuhyllyn kaijuttimille, jotka pitäisi toimia midibassona/bassona. Ainoat specseihin sopivat jotka löysin, ovat nämä, mutta en ole vielä mitannut riittääkö tila niiden asentamiseen. https://www.hifikulma.fi/Audio-Syste...drange-kaiutin

    Hattuhyllyn kaijuttmilla on myös tärkeä rooli e46:n äänijärjestelmässä tuottaa tarpeeksi matalia taajuuksia, koska toisin kuin uudemmissa bemareissa, ei tästä löydy penkialus bassoja tai supparia takakontista (pois lukien HK).

    Toivottavasti joku muukin on pohtinut samaisia asioita ja saa jaettua viisauttaan muille.
Working...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎