Olen katsellut tuolta autovahinkokeskukselta jotain kolariprojektia. Useasti lukee että turvavarusteet uusittava. Mitä moinen varusteiden uusiminen mahtaa maksaa noin suunnilleen ja saakohan tuota tehdä itse?
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Turvavarusteet uusittava.
Collapse
X
-
Originally posted by Lemonjoku joskus mainitsi että 10000 markan pintaan ois turvavarusteet maksanu, en oo kyl varma, eikös ne pidä käyttää sitten merkkiliikkeessä tarkistuttamassa jos on itse kasannu?
e65 735i
e91 320d
ex e34 m5 Touring/518i kv
ex e60 530d
ex e90 318d
ex f10 520d
Comment
-
-
Originally posted by cordiaTarvittaessa
Jos tällaista todistusta varusteiden vaihdosta ja niiden toimivuudesta vaadittaisi, niin moni korjaaja jättäisi vaaditut korjaukset tekemättä.
Comment
-
-
Ensinnäkin, kaikki AVK:n myymät kiesit missä on yksikin bägi lauennut, vaaditaan AINA ns.ehdollinen korjaus. Tämä tarkoittaa AINA sitä että ennenkuin auto voidaan uudelleen rekisteröidä, pitää joko kiesin myyneelle yhtiölle tai katsastukselle toimittaa airbagien tarkastustodistus. Ehdollisessa korjauksessa voidaan vaatia myös korimittaustodistus, kuittivalvonta/osista kuitit,ym. erityisvaatimuksia. Ilman ehdollistakin korjausta jokaisesta kolaroidusta autosta vaaditaan katsastuksella joka tapauksessa osaselvitys ja vuoden alusta automaattisesti nelipyöräsuuntaustodistus(joka nyt on jo vuosia vaadittu käytännössä muutenkin).
Airbagien hinnat vaihtelevat automerkistä/mallista riippuen x10, joten mitään yksiselitteistä hintaa ei ole olemassakaan. BMW:n kyseessä ollessa(mallista riippumatta)on Suomessakin hyvin tarjolla käytettyjä bagejä(jos uusia edes harkitsee, kannattaa kiesi hakea saman tien laakkoselta), keskusyksiköitä,paukkujohtoja, satelliittejä ja vyönkiristimiä. Eli kun molemmat etubagit on poksahtaneet, on myös aina vyönkiristimet sekä keskusyksikkö aina vaihdettava. Käytettyjen hinnat pyörivät "matti meikäläiselle" seuraavassa haarukassa, eli kuskinbagit n.200-400e kpl, apukuski 300-500e, kekusyksikkö 130-250e, vyönkiristimet 70-150e kpl, sivuairbag 100-200e, sivusensori 40-60ekpl, sivuverho 100-150e, räjähtävä päävirtakaapeli 100-150e. Bemuihin ei tarvitse vaihtaa kojelautoja, vaan luukku kiinni ja menoksi. Kaikki bagit voidaan asentaa itse, mutta vaadittu ok toimintatodistus/valonsammutus siis vaaditaan. Laittoaikaa kiesillä on kaksi vuotta jonka jälkeen auto poistetaan AKE:n tiedostoista jos autoa ei tänä aikana ole uudelleen rekisteröity. Ehdollisina korjauksena myytyä ajoneuvoa ei saa jälleenmyydä vaan ostos on sitten pakko niputtaa ja leimata.
Bemun bagejä löytyy www.varaosahaku.fi ja sieltä parhaiten M.Niemi/Panelia(satoja) ja Fusti/TampereLast edited by Hemi; 09-01-2005, 23:50.
Comment
-
-
Noiden turvavarusteiden uusiminenhan on noissa kolariprojekteissa useimmiten se yksinkertaisin homma. Vaihtoehtoja on ainoastaan yksi , eli hommata jostain tilalle ehjät ja lyödä paikoilleen. Tämän jälkeen on vielä lyötävä auto piuhaan ja nollattava järjestelmä, sekä katottava että kaikki toimii, samalla saa sen lapun konttoria varten. Lompakkoa se yleensä syö runsaanlaisesti, vaikka bägit ja muut käytettynä saisikin.
Konttorilla harvemmin kysellään, muiden osien kuin turvavaruisteiden alkuperää, mutta auton myynyt vakuutusyhtiö usein haluaa selvitystä osien alkuperästä, lähinnä sen takia että kolariautoja ei kasata varastetuilla osilla. Katsasastuskonttoria kiinnostaa vaihdetut osat pääasiassa sen takia että montako prosettia osia on kaiken kaikkian vaihdettu.
Tuo nelipyörämittauslappu on vaan muistettava ottaa talteen konttoria varten, jokatapauksessahan ne joutuu säätämään/tarkistamaan kolarin jälkeen. Korinmittaustodistuksesta en ole aivan selvillä että mikä taho sen saa tehdä, merkkikorjaamot nyt tietysti. Eivät vaan katsatuskonttorillakaan aina ymmärrä mitään niistä lapuista. Tiedän yhden tapauksen missä merkkikorjaamo suoritti korinmittauksen ja kirjoitti todistuksen mistä selvisi että kori ei ole niissä toleransseissa mitä tehdas on antanut. Katsastusmies katsoi lappua hetken ja totesi "onhan tämä mitattu ja kaikki näyttäisi olevan kunnossa"ja minua kun ei niinsanotut ammattimiehet kyni!
EI OLE bemaria!, ja tuskin tuleekaan...
Comment
-
-
Näinhän tämä menee. Eli tuo airbagjärjestelmän "uudellen panostus" on näissä kolarikiesiprojektissa se yksinkertaisin ja vähiten ammattitaitoa vaativa toimenpide. Muutama torxi irti ja uusi "palikka" tilalle, siinä kaikki. Lähes kaikissa muissa kuin BMW:ssä sammuu itsekseen myös airbagin valo jos systeemi on kunnossa, mutta toki nämäkn vaativat tarkastustodistuksen. Jotkin maahantuojaorganisaation huollot voivat kieltäytyä tarkastustodistuksen kirjoittamisesta mikäli bägisysteemi ei ole heiltä ostettu ja heillä asennettu. Todistuksen saa kuitenkin joka tapauksessa mistä tahansa muusta yleistesterin omistavasta huoltoliikkeestä(Bosch,AD,tms.)Konttori vaatii osaluettelon prosenttiseurantaa varten, mutta samassa listassa kysytään myös osien alkuperä. Jos vaihdettujen osien prosenttiosuus ylittää 10%, tulee rekisteriotteeseen maininta/luettelo vaihdetuista osista.
Jälleenmyyntiä ajatellen tuota mainintaa/luetteloa ei ihan helposti kannata otteeseen leimauttaa jos se on vältettävissä. Auton alkuperäiset kilvet saa kun ne muistaa tilata n.2-3viikkoa ennen rekisteröintiä. Korinmittaustodistuksen saa periaatteessa mistä tahansa koritöitä suorittavasta firmasta jolla on korinoikaisujärjestelmä. Usean bemun kohdalla tämä on tosin ongelma. Eli bemu vaatii robottiin omat n.4000e:n kiinnikkeet joita ei ihan joka putiikissa ole. Ne keillä on(maahantuojaorganisaation korjaamot) eivät kirjoita mittaustodistuksia kuin heidän suorittamiin oikaisuihin. Eli jos korinoikaisua bemun kyseessäollessa korjauksessa vaaditaan, kannattaa jo ennen auton ostamista selvittää missä/millä ehdoin ko.työ onnistuu. Joka tapauksessa se vaativin juttu koko projektissa on se auton ostaminen, joka "matti meikäläiseltä" ei 100% varmuudella onnistu niin hyvin kuin se onnistuu tähän alaan hieman enemmän perehtyneeltä. Eli ostossa KANNATTAA ehdottomasti käyttää AVK:lta ostamisen asiantuntijaa. Kannattaa kuitenkin muistaa että ne autot mitkä makaa hallissa, ovat niitä mitkä ei ole tuloarvonnassa ammattilaisille kelvanneet. Pyyntihinta tarkistetaan aina kerran viikossa n.10% alaspäin mikäli joku "amatööri" ei ole mennyt typeryyksissään tarjoamaan autosta jotain. Tällöin viikottainen pudotusprosentti pienenee selkeästi. Tarjousta ei siis myöskään tästä syystä kannata milloinkaan jättää. Aina kun näissä tarjouskilpailuissa voittaa, voi olla 100% varma että autosta on tullut maksettua vaurio ja jälleenmyyntiarvo huomioonottaen selkeästi liikaa. Pointti on kuitenkin se että työlleen pitäisi saada edes jonkinlainen korvaus kun auto lopulta realisoidaan. Kannattaa kuitenkin huomioida että AVK:lta ostetun ns.kakkoskilpisen kiesin jälleenmyyntiarvo on kolarityön laadukkuudesta riippuen 10-25% alempi kuin kolaroimattoman. Ammattilaisen käyttäminen ostotilanteessa on sikälikin järkevää että hän osaa sanoa hyvinkin tarkasti tapauksesta riippuen niin kokonaiskorjauskustannukset mutta myös kiesin lopullisen jälleenmyyntiarvon.
Amatööri kun arvioi aina korjauskustannukset alakanttiin ja reaali myyntihinnan aina yläkanttiin. Siperia toki opettaa, 3-5:n ensimmäisen auton kohdalla.
Comment
-
-
Ja mikäli ainoat varaosahankintakanavat on merkkiliike tai autopurkaamosta täyteen hintaan kannattaa koko projekti yleensä unohta samantien. Eri juttu on jos saa osia jostain muualta tai meinaa ostaa toisen auton varaosiksi.
Ja kyllä tuonne AVK:llekin kannattaa tarjouksia jättää, pitää vaan tietää mikä viikonpäivä ja kellonaika kannattaa jättää, ja montako prosenttia alle pyyntihinnan. Tähän tietysti vaikuttaa myös se kauanko auto on ollut myynnissä ja minkä vakuutusyhtiön lunastama se onja minua kun ei niinsanotut ammattimiehet kyni!
EI OLE bemaria!, ja tuskin tuleekaan...
Comment
-
Comment