Originally posted by Mika325e30
View Post
Nyt kun imukanavaan on yhdistetty putki jonka tilavuus on huomattavasti pienempi kuin sylinterin imuventtiilin avautumisen jälkeen alipaine sylinterissä ja imuputkessa kasvaa siihen pisteeseen asti jolloin imupulssi on ehtinyt ulkoilmaan(tai resonanssikammioon viritetyissä imusarjoissa) ja jonka myötä imuputkeen alkava virtaus on ehtinyt takaisin imuventtiilille. Tavoite on saada aikaan vajaan puolen barin alipaine sylinteriin joka kiihdytttää imuvirtauksen täyteen äänennopeuteen - tuotantokoneissa imukanava kannessa tosin ei mahdollista tälläistä virtausnopeutta sylinteriin asti.
Ja tämä viive toimii myös venttiilin sulkeutuessa. Eli sylinterin paineen noustessa virtaus takaisin ulkoilmaan voi tapahtua vasta kun sylinteristä lähtevä pulssi ehtii imuputken päähän - sen aikaa sylinterissä ja imuputkessa paine nousee mutta varsinaista virtausta imuputkesta ulos ei tapahdu -> kanavan ja imuputkiston tilavuuden minimointi parantaa täytöstä oleellisesti käytettäessä pitkää imuventtiilin aukioloaikaa, tämä muuten huomattiin joskus 60-luvulla Formula1:ssä koneissa joissa virtauspenkissä tehdyillä paremmin virtaavilla ja suuremmilla kanavilla tehontuotto romahti.
Moottoria virittäessä helpoiten pääsee hyvään lopputulokseen kun käyttää yhdistelmää pienet imukanavat(suhteessa haluttuun viritystasoon), pitkän aukiolojan nokka-akseli ja korkea puristussuhde. BMW:hän käytti pitkään juuri päinvastaista kaavaa, eli suuret imukanavat, erittäin lyhyt venttiilien aukioloaika ja matala puristussuhde - lopputulos on että huipputeho on ok. mutta vääntö ala/keski/ylíkierroksilla aivan onneton. VAG:n 5-venttiilikoneet on vielä surkeampia. No OEM-valmistajilla on tehontuoton lisäksi murehdittavana päästöt, eli korkean puristussuhde kasvattaa NOx-päästöjä ja pitkät venttiilien aukioloajat hiilivetyjä mutta toisaalta kulutusoptimoinnit ovat suunnanneet kaikki valmistajat nykyään oikeille poluille.
Comment