Announcement

Collapse
No announcement yet.

Musiikit kännykästä autoon - äänenlaatu spekulointi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Veeksi
    Bimmer Enthusiast
    • Oct 2003
    • 2170
    • Kuopio

    Musiikit kännykästä autoon - äänenlaatu spekulointi

    Aloin eilen spekuloimaan ihan huolellisesti sillä miten kännykästä saisi Spotifyn musiikit parhaiten E9x-sarjalaiseen. Tietysti yksi asia on käytön helppous, mutta itseä kiinnostaisi melkein eniten äänenlaatu. Mikä järki on jossain huippukalliissa Logic7-vehkeissä, jos ääniliitäntänä käytetään jotain huonolaatuista tapaa? Lähtökohtaisesti E9x-sarjalaisessa taitaa parhaimmillaan olla vakiona 3,5mm aux plugi, USB-audio liitäntä ja comboxilla jopa BT audio liitännät (+iPod/iPhone johtosarja, mutta se lienee aika sama asia kuin 3,5mm plugi ja USB-audio?).

    Lisävarusteenakin on saatavana jos jonkinlaista laitetta:
    -Fiscon: http://www.fiscon-mobile.eu/products/main_bmw.php
    -Dension: http://www.dension.com/product/gateway-500s-bluetooth
    -Tune2Air WMA3000B: http://www.viseeo.com/ugC_ShowroomIt...3&hidShowID=22
    -Kuulokevahvistimet
    Jotain muuta?

    Mikähän olisi paras tapa kytkennälle?

    Alunperin olin siinä käsityksessä, että Bluetooth on aina heikompi vaihtoehto kuin 3,5mm plugi. Ja USB-audio olisi vielä parempi kuin 3,5mm plugi. Mutta USB-audiota ei taida oikein tukea mikään laite? Liekö edes iLuuri kun senkin johtosarjassa aina tyrkätään myös analoginen 3,5mm plugi kiinni? Bluetootheja on vaikka minkälaatuisia, mutta jotta homma ei olisi helppoa niin mitä ilmeisimmin on myös puhelimesta kiinni miten hyvä laatuisena se lähettää musiikkia JOPA 3,5mm plugin tai BT:n kautta. Tietysti myös vastaanottoyksikön BT-standardi määrittää BT-äänen laatua. Joten teoreettisia muuttujia on aika runsaasti.

    Minkälainen pullon kaula BMW:n päässä on tuo 3,5mm plugi? Jos miettii esim. tuota Tune2Airin edullista ja helppoa sovellusta, niin käytännössähän siinä tulisi pullon kauloiksi puhelimen ja tuon kikkareen BT-äänenlaatu + BMW:n päässä 3,5mm plugin laatu. Mutta mahdollinen puhelimen päässä oleva 3,5mm plugiliitännän lähdön heikkois/vahvuus poistuisi.

    Itse olen huomannut, että omassa Lumia 1020:ssä ainakin 3,5mm-plugin kautta tuleva äänenlaatu on ihan hyvää, MUTTA on myönnettävä että luurista on laitettava nupit kaakkoon, autosta ääntä vähän kovemmalle ja L7:n bass/treble ja EQ-säädöt on kanssa aika korkealle asettunut. Ollaan todella, todella kaukana niistä audiophiilien suositusasetuksista. Minusta niillä EQ:n suositusasetuksilla ei ole oikein mitään syvyyttä tai dynamiikkaa. Onko minulla vain ns. amiskorvat vai pitäiskö tuossa olla kuulokevahvistin välissä? Tai voisiko teoriassa kuulokevahvistin parantaa dynamiikkaa/äänenlaatua?
    BMW G05 45e xDrive M-Sport '20
    BMW E63 630iA '05
  • Tommix
    BTCF Member
    • Dec 2006
    • 5327
    • S:t Karins

    #2
    Laitetanpa tänne nyt infoa kun oma autotallitesti on tehty .
    Autona e92, poppikoneena L7, ovissa Focal:n sarja ja kojetaulussa bmw:n individual kaiutin muuten vakiot L7 kaiuttimet.
    Puhelimet LG:n G3 sekä iPhone 4s. Musiikkia kuuntelin sekä 3.5 plug:in (AUX) kautta että Fisconin kautta bluetooth:lla. Äänentasoa vertasin radion änentasoon. Kaikissa lähteissä asetettu L7 set up:t identtiseksi. Puhelimista äänen lähtö myös täysille. Spotifyssä asetuksena musiikin laaduksi hyvä (Anroid).

    Ensin iLuuri + Fiscon, iLuurista saa säädettyä äänen lähtötasoa niin suureksi että se vastaa lähes radion tasoa. Laatu on hyvä, lisäksi iLuurista saa Spotify:ssä vaihdettua erilaisia taajuuskäyriä tai asettaa oma taajuuskäyrä. Toisalta tällä saa myös musiikin kuulostamaan luonnottomalta väärillä säädöillä.
    Lennosta vaihto iLuuri + 3.5 mm AUX. Musiikin lähtötaso putoaa aika paljon verrattuna Fisconiin, vaikka taso säädetty puhelimesta täysille. En ole mikään auringon tarkka hifisti, mutta sanoisin musiikin laadun tippuvan verrattuna Fisconiin.

    Sitten Anroid puhelin LG testiin. Fisconin kautta äänen lähtötaso on selvästi iLuuria pienempi ja radioon verrattuna ero on aika iso. Musiikin laatu on mielestäni kohtuulinen, aika selkeä oikeastaan. Anroidissa ei ole Spotifyssä mitään taajuuskorjainta ym.
    Lennosta AUX piuha kiinni ja heti voi todeta että äänen taso putoaa vielä alemmas, jopa reilusti. Laatu putoaa ehkä hieman.

    Eli tällä todella suppealla empiirisellä tutkimuksella voin todeta että musiikin lähde vaikuttaa tuohon saundiin ja äänen voimakkuuteen, jopa aika paljon. Ja Fiscon toistaa minun korvakuulolla musiikia paremmin kuin AUX. Se että onko 400 €:n Fiscon niin paljon parempi tai rahan arvoinen sijoitus, ei välttämättä.
    Tästä puuttuu vielä vertaus CCC:n CD soittimeen mutta lisään tähän kommenttia kun olen siihen verrannut.
    Käyttis: G31 530e xDrive LCI pappa edition
    Oma harraste: F82 : 580 hv, 712 Nm täällä: ///M4
    ex:t: F20: M135i xDrive 445 hv E93: 335i E92: 610 hv, 748 Nm E60: 535DA LCI, E61 535DA, E34: 530i
    Missfireä, puolimoottorivaloa ja harrastamisen riemua jo vuodesta 2006

    Comment

    • TorQuel
      BTCF Member
      • Jan 2012
      • 1927
      • HKI / JKL / KHM

      #3
      No nyt on mielenkiintoinen topicci! Tätä nimittäin olen miettinyt monesti ja mukava kuulla mielipiteitä :think Itselläni kalustona 5s omenapuhelin auxilla liitettynä, puhelimesta voluumi kaakossa, auton päästä AUX-vol kolmosella ja auton laitteistona Logic 7 H&K systeemi. Tuohon applen spotify version taajuuskorjaimeen olen ollut myös tyytyväinen, mutta kuten aiemmin mainittiin niin sen kanssa saa käyttää kyllä malttia ettei musiikki mene luonnottomaksi.. Auton audiosäädöistä olen tykännyt pitää bassoa, mutta myös sopivassa suhteessa trebleä aika korkealla. Auton varsinaiseen taajuuskorjaimeen en ole toistaiseksi koskenut.. Tekisi kyllä noita bluetooth palikoita ja niiden toimivuutta mieli kokeilla, jos ja kun tässä nyt mielipiteitä niiden toimivuudesta ja vaikutuksesta äänenlaatuun kuulee
      Näitä ja muita, enimmäkseen näitä.

      Comment

      • -rik
        BTCF Member
        • Nov 2009
        • 827
        • Rovaniemi

        #4
        Lisätään tähän nyt vielä tämä omakin havainto, jonka jo tommixin showroomiin kerroinkin. Itse kun olen älypuhelimien yleistymisestä lähtien ollut vain Omena puhelinten omistaja, olen pitänyt näiden kautta soitettavaa (aux-in liitännän kautta) musiikkia ihan hyvänä.

        Vertailuna vielä entisen e6x retrofit aux, suora jenkkipojan tekemä piuha ilman mitään "ylimääräistä" konkkaa tms. välissä. Nykyinen e9x original aux kyynärnojan alla on äänenlaadultaan aivan samantasoinen, eli ei ainakaan korvakuulolla leikkaa taajuuksia.

        Hanskalokerossa olisi vielä erillinen Iphone/pad/pod -liitin, tätä en ole testannut, koska on vanhemmalla 4-sukupolven isolla liittimellä, pitäisi hankkia adapteri joka sopisi tähän uudempaan mini liitäntään.

        Radiomusiikkiin verrattuna äänenlaatu on parempaa, ihan selvästi. Aivan hitusen laskee voluumi radiosta auxiin siirryttäessä (puhelimen äänet täysillä), muutaman napsun vaatii ratin volume napista kompensointiin. (Speed volume tms. I-driven säädöistä n. puolivälissä).

        Lisäksi vielä semmonen havainto, että äänenlaatu parani hiukan siirryttäessä iphone 4 -> iphone 5. Nokia lumialla taas äänenlaatu kärsi ja äänitaso tippui erittäin paljon. Ehkä bmw ja apple vaan sopii nii hyvin yhtee, kun on kaikenlaista retrofittiä ja sovellusta ym.

        Kyydissä on kyllä istunut myös jonkinsortin kultakorvia, eikä ainakaan ole moittimista tullut äänenlaadusta. (Tosin ei sitä ole ylistettykkään)

        No eihän nuo bemarin systeemit tosiasiassa mitkään huippuhifistin vehkeitä olekkaan. Free-air subbareineen ja "väärin" suunnattuineen kaiuttimineen. Kuitenkin ne ovat itselle (logic 7) täysin riittävät ja varmasti suurimmalle osalle täälläkin.
        ex bimmers: | BMW e91 335dA | BMW e34 518i | BMW e60 530dA | BMW e36 318iS |

        Comment

        • jumuli
          Bimmer Fanatic
          • Apr 2010
          • 496
          • Seinäjoki

          #5
          Omat havainnot ccc aux hifipaketilla ok

          Cic+combox hifipaketti aux ehkä hieman parempi kuin ccc:ssä :think Lisäksi kokemusta cic+combox paketilla bt streamista ja usb audiosta. Omaan korvaan ei mitään parempaa tai huonompaa verrattuna cic:n auxiin Kaikki musiikki kuunneltu spotifystä parhaimmalla laadulla ja iphone 6:lla.

          Nyt ccc logic 7:t ja aux. Soi kyllä lujaa ja puhtaasti, katsotaan päivitetäänkö tähänkin cic+combox paketti tai NBT, että saisi vertailua L7:lle Bt streamauksesta.

          Väitän kuitenkin, että OEM kaapeleilla ja OEM toistolaitteilla ei ole äänenlaadussa mitään eroa kuunteletko auxila, bt:llä tai usb:lla.
          Last edited by jumuli; 16-05-2015, 17:03.
          Nyt
          Porsche Cayenne E-Hybrid XVS-900
          Ex
          F25 30d M-sport GNA-500
          E93 335i M-Sport N54 CLJ-585
          F20 LCI 118i M-Sport UZG-218
          E90 LCI 335d M-Sport VZR-604
          F25 20d M-Sport UZV-655
          Audi B8 S4 ILM-448
          F31 330d M-Sport VYZ-717
          E90 LCI 335i M-Sport N55 KNP-585
          E60 LCI 530d M-Sport CJT-868
          F30 320d M-Sport VXU-494
          E91 LCI 335d M-Sport CJT-859
          E91 335i M-Sport N54 CJT-858
          E91 335d M-Sport NJN-958
          E91 330d M-Sport GJB-752
          E46 330d Touring M-Sport II EUI-403
          E36 2.8 Coupe M-Sport MKE-141

          Comment

          • Tommix
            BTCF Member
            • Dec 2006
            • 5327
            • S:t Karins

            #6
            Originally posted by jumuli View Post
            Väitän kuitenkin, että OEM kaapeleilla ja OEM toistolaitteilla ei ole äänenlaadussa mitään eroa kuunteletko auxila, bt:llä tai usb:lla.
            Ei suurta eroa ei, tämä on totta. Mutta äänen taso putoaa rajusti riipuen lähteestä jolla musiikkia autoon vie.
            Käyttis: G31 530e xDrive LCI pappa edition
            Oma harraste: F82 : 580 hv, 712 Nm täällä: ///M4
            ex:t: F20: M135i xDrive 445 hv E93: 335i E92: 610 hv, 748 Nm E60: 535DA LCI, E61 535DA, E34: 530i
            Missfireä, puolimoottorivaloa ja harrastamisen riemua jo vuodesta 2006

            Comment

            • Veeksi
              Bimmer Enthusiast
              • Oct 2003
              • 2170
              • Kuopio

              #7
              Tuntuu olevan monenlaista mielipidettä . Mutta parantaisko kuulokevahvistin AUX-liitännän laatua?

              Androidin omistajalle olisi muuten aika kuumottava lisälaite tämä: http://www.dension.com/product/smartlink ...on näin CCC:n omistajallekin itseasiassa äkkiseltään huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin CIC+combox tai jopa NBT. Ei olis edes mahdottoman kallis, mutta itse joutuis vielä puhelimenkin päivittämään tai ostamaan jonkun wifi-täppärin (ja jakaa verkko Lumiasta). Tuollahan kaiken järjen mukaan siirtyy äänikin täysin digitaalisesti ja langallisesti, joten pitäisi olla priimaa. Siihen vielä spotifyn kuva ruudulle. Aijai. Toimikohan se JB4-appsi Bluetoothilla? ...silloin N54-miehet sais myös lisämittarit ym. suoraan ruudulle. :think
              BMW G05 45e xDrive M-Sport '20
              BMW E63 630iA '05

              Comment

              • Tomi T
                BTCF Member
                • Apr 2003
                • 3820
                • Nokia

                #8
                Omat kohtuu suppeat kokemukset:

                -Tyttöystävän '05 E90 CCC ilman hifipakettia, aux inin ääni parani aivan eeppisesti kuulokevahvistinta käyttämällä! Bassotoiston lähes puuttuminen oli suurin ongelma ilman tuota vahvistinta.

                -Oma '06 E90 professional radiolla ja Logic7:lla ei vaadi aux-in -kuunteluun kuulokevahvistinta, toimii hyvin ilman. Mutta kun kovaa soittaa niin selvä taustakohina on olemassa, ei vaikuta toistoon mutta huomaa kun laittaa pauselle.
                ½ BMW i4 M50 Sunset orange metallic '24
                ½ BMW 335i xDrive E92 M-sport Saphirschwarz metallic '09
                BMW 750iL E32 Diamantschwarz metallic '93

                ex. 53*BMW

                Comment

                • Jocular
                  BTCF Member
                  • Feb 2014
                  • 477
                  • Järvenpää

                  #9
                  Itellä iphone 5 ja 6 ollut kuuntelulla e91 -09 L7 sekä auxpiuhalla, että auxiin laitettavalla bluetoothilla.

                  Ensinnäkin, ne fuckin aux-johdot hajoaa KOKOAJAN koska on sijoitettuna keskikyynärnojan sisään ja katkee tai muuten vaan lakkaa toimimasta. Hankin jopa semmosen littanan johdon, ettei se katkeais mutta kappas, sekin lakkas toimimasta. Hankin tän aux/bluetooth muuntimen, joka pätkii yhteyttä ja välillä myös biisejä. Biiseihin tulee murto-osasekunnin hyppyjä, jotka ärsyttää todella paljon.

                  En tiiä mitä ne teki iphone 6 kohdalla, mutta enää ei tunnu normaali aux-johto menevän tarpeeks syvälle itse puhelimeen, että äänen sais siirtymään johdon välityksellä puhtaasti, joten vaihtoehdoksi on nyt tullut tuo bluetooth kyhäelmä ja omasta mielestä ainakin ääni oli parempi aux-johdolla (sillonku johto toimi ja puhelimena oli iphone 5, jonka persuuksiin se 3,5mm plugi meni tarpeeks syvälle).

                  Jos keksitte jonkun suht edullisen ja hyvän ratkaisun ja laiteyhdistelmän, joka kestää käyttöä niin saa ilmotella! Tai ei sen ratkaisun tarvistse olla edes edullinen jos vaan toimii! Miten saatte aux-johdot kestämään?!

                  Comment

                  • juBz
                    BTCF Member
                    • Jan 2011
                    • 580
                    • Espoo

                    #10
                    Itsekkin tappelin saman ongelman kanssa. Nyt ei enää tarvitse kun böntti kävi laittamassa comboxin
                    F20 M140i xdrive - 18 Alpinweiss 3
                    E30 318i - 88 Alpinweiss II

                    Ex F31 330d M-sport -14, E92 335i M-sport -09, E36 328i M-sport -96, E36 323ti - 98, E36 318is -94, E36 316ti x2 -99, E34 525i M-technic -90, E30 316i -89

                    Comment

                    • Laku
                      Bimmer Enthusiast
                      • Apr 2007
                      • 17407
                      • Turku

                      #11
                      Mikä on kuulokevahvistin?
                      Näillä mennään:
                      - BMW E81 118i since 2017
                      - BMW F11 535d m-sport (käyttöautona) since 2016
                      - BMW E31 850Csi (kesäharrasteena) since 2011
                      - BMW E31 850i (kesäharrasteena) since 2009
                      - BMW E24 635Csi (odottaa museointia) since 1998


                      Vanha suomalainen sanonta: "Se koira älähtää, mihin kalikka kalahtaa!"

                      Comment

                      • TorQuel
                        BTCF Member
                        • Jan 2012
                        • 1927
                        • HKI / JKL / KHM

                        #12
                        Originally posted by Laku View Post
                        Mikä on kuulokevahvistin?
                        Eikös se ole yksinkertaisesti värkki joka vahvistaa ääntä kyseessä oleville kuulokkeille / kyseessä olevalle audiojärjestelmälle sopivaksi, sovittaa siis impedanssin kohdalleen parhaan äänenlaadun saavuttamiseksi :think
                        Näitä ja muita, enimmäkseen näitä.

                        Comment

                        • peto2
                          BTCF Member
                          • Jan 2007
                          • 8217
                          • Järvikylä (Nakkila)

                          #13
                          Originally posted by Laku View Post
                          Mikä on kuulokevahvistin?
                          Hifimiesten juttuja, perkeleen kallis
                          F10 530dA Saphirschwarz, G30 530e Saphirschwarz, E38 730iA Dunkelblau, E39 540iAT Biarritzblau Metallic
                          ex:
                          E39 528iA Arktissilber, E39 528iAT Arktissilber, E34 525TDSA Diamantschwarz, E32 735 iAL Royalblau Metallic, E34 525i Diamantschwarz, E36 325 TDSA Arktissilber
                          Vikakoodinlukua & pieniä koodauksia: ADS, K+DCAN, ICOM. INPA, DIS, ISTA+, ISTA P & BMW Scanner 1.40 Kaikki vuosimallit!
                          Myydään: Satunnaisia E32, E34, E36, E38 ja E39 osia.
                          Nakkaa privaa jos tarvetta.

                          Comment

                          • Veeksi
                            Bimmer Enthusiast
                            • Oct 2003
                            • 2170
                            • Kuopio

                            #14
                            Muutamalla kympillä saa ihan päteviä kuulokevahvistimia ...kuten vaikka joku Fiion palikka: http://www.trustedreviews.com/fiio-e6-review . Kuulokkeiden kanssahan nuo tosiaan parantaa äänenlaatua, niin mietityttää toimisko sama kikka auton kanssa. Autossa on kuitenkin omaakin vahvistinta ja signaalin muutosta, mutta kuulokkeissahan sitä ei ole. Eli tuleeko toisinsanoen puhelimen heikkoon signaaliin häiriötä ym. kun sen pienestä vahvistimesta otetaan kaikki tehot irti (puhelimen päästä äänet täysillä). Näin ollen teoriassa vaikka AUX onkin analoginen signaali, niin se on parempi laatuinen kuin BT joka on kyllä digitaalinen, mutta siinä aina ääntä pakataan reilusti.

                            Kyllä ahdistaa nyt kun ei osaa tehdä valintoja. Tällä hetkellä kiinnostaisi kokeilla sekä tollaista edullista kuulokevahvistinta, että tuota bluetooth-linkkiä BMW:n omiin sisääntuloihin, koska tuokin sivuuttaa kuitenkin puhelimen vahvistimen. Myös tuo Densionin Smartlinkki kuumottelisi, mutta siihen pitää löytää aika sopiva täppäri ja se jää vähän kysymysmerkiksi, että meneekö se sit vähän säätämiseksi jos pitää puhelimesta jakaa verkkoa ja näppäillä sitten täppäristä päälle Spotiä ja autosta videoo näkymään jne. Sopivan täppärin etsimisessä on ainakin ne, että sen pitäisi olla kooltaan pieni, että sen saisi johonkin huomaamattomasti, sit ei saa olla kovin uusi android tuolle Smartlinkille ja toisaalta taas JB4 appsiin pitää kuitenkin olla Bluetooth 4.0. Ihmeen vähän löytyy käyttäjäkokemuksia noinkin nerokkaasta laitteesta. Puhelinta en pistä vaihtoon koska tuo smartlinkki tukee toistaiseksi enintään Android 4.4:ää ja vanhempia joten joutuis elämään jonkun Galaxy S4:n kanssa.
                            Last edited by Veeksi; 17-05-2015, 22:21.
                            BMW G05 45e xDrive M-Sport '20
                            BMW E63 630iA '05

                            Comment

                            • Veeksi
                              Bimmer Enthusiast
                              • Oct 2003
                              • 2170
                              • Kuopio

                              #15
                              Tilasin tuon Fiion vahvarin ja Tune2Airin BT kakkulan. Eli kun ei faktaa kerta tule tähän asiaan, niin pian saatte kuulla minun mielipiteet em. laitteista. Sitä lähemmäks faktaa tuskin tieteellisesti pääse. Minun mielestä. Luultavasti sit ainakin toinen tulee myytäväksi, niin pääse joku muukin kokeilemaan.
                              BMW G05 45e xDrive M-Sport '20
                              BMW E63 630iA '05

                              Comment

                              Working...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎