Kiitoksia kehuista. Ms41 alkaa olla jo tosiaan melko tuttu jo meikäläiselle. Seuraavana olen tohon ms42:een tutustunut ja vaikka se pelaa aika pitkälti samalla lailla (osa kartoista on jopa 1:1 samoja), niin on siinä omat oikkunsa. Tällä hetkellä on menossa yhden m52b25tu koneisen e39:n säätäminen siten että pelaa turbon kanssa vakio ms42 ohkauksella. Viimesimpien logien perusteella näyttää jo pelaavan oikein hyvin. Enään pientä hienosäätöä sinne sun tänne.
Vaikkei aihe suoranaisesti itseä mitenkään koske, niin todella loistavaa työtä Pazilta (muidenkaan käyttäjien panosta unohtamatta) boxin säätämisen ja selvittelyn kanssa! On tullut seurattua ja luettua päivitykset sekä ohjeet, tuskin asiaa saa tämän selkeemmäksi. Joskus takavuosina orkkis vehkeiden säätäminen vaikutti rakettitieteeltä ja tieto/taito lieni vain harvojen käsissä. Varmasti hyödyttää monia harrastajia, joilla aikaa rukailla boksia ja tarve edulliselle ratkaisulle.
Itekin vasta huomasin tuo COP-ongelma, eli se aktivoituu vakiona kun nakutus+ECT korjaus menee nollaan, harrastekäytössä säätäessähän ECT-kartta kannattaa automaattisesti nollata häiritsemästä jolloin COP alkaa rikastamaan seoksia tarpeettomasti. Kävi vielä niin että COP-rikastus veti tietyssä tilanteessa suuttimet tappiin eli tuli käyntihäriöitäkin. Eli suosiolla pois käytöstä heti ensimmäisenä kun alkaa säätämään.
Ja vielä kolmas juttu. Maksimi kuorma jota boksi ymmärtää on 1024 mg/isku. Jos kuormaa on enemmän tapahtuu sisällä kuormamuuttujan ylivuoto ja esim. ruiskutusaika tipahtaa puoleen. Ei hyvä siis.
Jos turbokoneessa haluat ajaa esim. n.1 bar paineella se tarkoittaa lähemmäs 2000kg/h virtaavaa maffia. Käytettäessä 2048kg/h maf moodia tämä ei ole ongelma. Mutta jos turbo on vähänkään järkevästi mitotettu ja täydet ahdot saadaan 3000-4000 välillä, jolloin kuorman maksimista mennään heittämällä yli. Tämän voi ratkaista siten, että kun olet saanut kaiken laskettua valmiiksi, kerro sekä MAF karttaa että jokaista kuorma-akselia mitä löytyy esim. 0,5:llä. Tällöin kaikki pelaa kuten ennenkin, mutta kuorman arvot on puolittuneet eikä ylivuotoa pääse tapahtumaan.
Vanoksen säätö kaasupohjassa ajoon on myös helppo homma. Avaa "VANOS - On/Off (Heavy Thorttle)" -kartta ja tee kaksi ohjelmaa. Toiseen koko kartta nollia ja toiseen ykkösiä. Eli siis toisessa vanos on koko ajan päällä ja toisessa pois. Ja käy loggaamassa täyskaasukiihdytyksellä kuormaa sekä kierroslukua. Kummallekkin ohjelmalle. Ota tämä data exceliin ja plottaa kummankin login kierrosluku sekä kuorma X-Y scatteriin. Saat aikaiseksi kuvan sinisen ja oranssin käyrän:
Kuvasta voi helposti katsoa milloin vanos kannattaa olla päällä ja milloin ei. Harmaassa käppyrässä olen siirtänyt nämä kierrosluvut suoraan vanos karttaan ja käynyt ajamassa lenkin. Kuten kuvasta näkyy, niin vanos on vähän hidas kääntymään, eli paria vaihtopistettä pitää siirtää n. 100 RPM alemmas. Lopullinen vanos kartta näyttää tältä:
Huom. kyseinen kartta on minun autoon jossa on s52 imunokka ja m50nv pakonokka imunokkana. Vakio nokilla ja m54b30 imunokalla riittää yleensä että nostaa vanoksen poiskytkentää hieman ylemmäksi.
Eipä oo tänne tullu raportoitua, mutta on taas ihan huolella tullu väsättyä RomRaiderin kanssa. Tuo ms41:lla varustettu turbokone on ihan viimeistelyjä varten. Viimeisimpänä ihmetystä aiheutti kaasu pohjassa vedätettäessä ilmaantuvat reilut rikastukset. Varsinkin isoilla kierroksilla meni aina rikastus päälle, eikä seos seurannu karttoja. No syynä tähän oli siten COP toiminto eli Catalyst Overheat Protection, mikä rikastaa seosta ettei katti kuumenisi liikaa. Eli se disabloimalla saa seokset pysymään halutussa.
Eli jos teillä on reilummin viritetty vehje ms41:llä ja on pitänyt vaihtaa isompaa suutinta ja/tai maffia, niin bensakartat saa helposti ja nopeasti kohdalleen näin:
1. Laske alustava bensakartta ihan vaan kertomalla perus bensakarttaa uusien ja orggis suutinten suhdeluvulla. Esim. orggis suuttimen n.220cc, uudet 440cc niin kerro bensakarttaa 0,5:llä. Jos ajat viinalla kerro karttaa 1.4:llä lopuksi.
2. Vedä "Fuel Injection - Base - Vanos Correction" sekä "COP - Fuel Enrichment - Nominal" kartat nolliin, joka disabloi nämä toiminnot häiritsemästä.
3. Disabloi WOT rikastus kirjoittamalla koko "Detection - WOT" karttaan 120% joka soluun, jolloin kone pelaa 90% ajasta closed loopissa. Jos ajat bensalla, puota isompien kuormien ennakkoa ettei kone nakuta. Viinalla ei tarvi.
4. Käy ajamassa reiluhko loggaus lenkki vaihtelevilla kuormilla. Ei teräviä kaasunliikkeitä ja ajaa vaikka jarrua vasten, että saa isoja kuormia ilman että täytyy ajaa reilusti yli toista sataa.
5. Avaa logi megalogvieweriin ja tee "Scatter Plot" niin että X- akselilla on kuorma, Y-akselilla suutinten aukiolo ja Z akselilla "hits". Tulos pitäisi näyttää tämmöiseltä suoralta viivalta jos MAF skaalaus on oikein:
6. Ota suoran alkupäästä piste esim. kuorma 85 ja IPW 1.30 tässä tapauksessa ja toinen piste yläpäästä esim. 525/7.7. Pistä saadut arvot Exceliin, tee X-Y scatter ja siihen lisäät trendiviivan sekä näytä trendiviivan yhtälö. Pitäisi näyttää tältä:
7. Kopsaa edellinen perus bensakartta samaan exceliin ja nyt lasket jokaisen bensakartan pisteen tällä saadulla kaavalla, niin että X:n tilalle laitetaan aina kunkin sarakkeen kuorma. Tähän tyyliin:
Turbo vehkeessä tuo 700 max kuorma ei riitä mihinkään, niin tässä vaiheessa on hyvä vähän muuttaa kuorma-akselin skaalausta ja pistää maksimiksi 1024.
8. Kun oot laittanu kaavan joka soluun, kopsaa kartta takaisin romraideriin ja rikasta alimman kierrosluvun riviä karvan verran, jolloin lopputulos näyttää tältä:
Tada! Olet juuri säätäny bensakartan kohdalleen setuppiisi! Ilman älytöntä hieromista tai että tarvitsee ollenkaan edes laajakaista lambdaa. Nyt kun tiedän miten prosessi menee järkevästi saan itse säädettyä bensakartat iskuun alle tunnissa. Voit varmistaa asian käymällä ajamassa edellisen logilenkin uusiksi ja tarkkailemalla mitä lambda integrator sanoo. Jos teit kaiken ok, pitäsi lambda integrator pyöriä +/- 5% sisässä eri kuormilla. Muista nollata adaptaatiot eka.
9. Nyt voit enabloida WOT rikastuksen muokkaamalla "Detection WOT". Joku 50% kaasunpainallus on ok vaparilla. Turbossa voi joutua menemään niinkin alas kuin 30% että rikastus on aina ahdoilla päällä.
10. Säädä WOT rikastuksen seos säätämällä "Fuel injection - WOT enrichment" karttaa. Tuossa graafi joka näyttää mitä seosta mikin rikastus % tarkoittaa:
Vaparit tykkää antaa max tehon n. 9-10% rikastuksella, mutta voi vaatia vähän rikkaampaakin ettei nakuta. Turbossa viinalla joku 12.5 seos on ok, eli n. 17% rikastus. Bensalla 11 AFR on ihan ok.
Melkein sama setti kun mulla paitsi että mulla vakio nokat 35holsetti ja 870 dekat. alkuperäinen 328.
Ison työn oot joutunu ohjelman kans tekemään mitä oon täältä ja RRfoorumilta lueskellu mut et kehtais laittaa bin.fileitä mulle vaikka vaatii se varmaan jonkuverran hienosäätöö nuille vakio nokille:think
Tuo vss signaali tulee varmaan samallalailla kun e34 siihe x20 liittimen olikohaan se nyt pin14 muutama viesti takaperin taisinkii siitä täällä kirjotella :think
Jos sulla on s50 maffi 2,2k vastuksella, niin tuo varmasti on ihan ajokelpoinen softa, kun vaan muokkaat Deadtime kartan dekoille sopivaksi. Bensakartan hienosäätö sit vaan ja ennakot hieromaan penkissä. Nokat ei juurikaan vaikuta bensakarttaan, koska MAF pohjainen systeemi, niin se osaa kyllä ruiskuttaa oikean määrän bensaa vaikka ilmamäärä muuttuu. Ainoastaan ennakot pitää toki hakea aina kulloiseenkin setuppiin kohdilleen. Tuossa on vielä semmoset turvalliset, ei penkissä säädetyt ennakot.
Ko. binnissä s50 maffin skaalaus on tosiaan 1k ohmin vastukselle, koska 2,2k vastuksen skaalauksella mittasi liian isoja ilmamääriä ja kuorman laskennassa kävi ylivuoto (maksimi 1380mg/isku). Nyt maksimi oli n.750mg/0,5 bar ahdoilla, eli hyvin varaa nostaa ahtoja. Muut kartat on skaalattu kohdilleen "väärälle" MAF kartalle.
Ja joo samalla lailla pitäs nopeus signaali tulla e34:ssäkin. Sama 1160 piti pistää e36:ssakin, kun nopeussignaali tuli mittaristolta.
Autona on joku tyyliin -93 320i johon on swapattu m50b25tu vanoskone. Siitä kylläkin meni lohko väljäksi viinalla, koska viimekesänä koitettiin ajaa vakio boschin ohjauksella ja sen säätäjä ei saanut sitä pelaamaan missään vaiheessa. Nyt sitten rautalohkon tilalla on m52 alulohko, m52 johtosarjalla ja antureilla. Kone on aika vakio, mutta lohkossa on vahvikelevy, kansipahvina athena ja m54b30 imunokka ja tais olla vielä m50nv imunokka pakonokkanakin :think Joku random kiinanturbo, biltema hukkis ja bosch ev14 870cc suuttimet. Luonnollisesti e85:llä käy.
Moottorinohjauksena on tosiaan ms41 -373 päätteisellä boksilla, missä ms41.2 jenkki m3 ohjelma ja siitä on kaikki turha saastetauhka otettu pois käytöstä. Vain yksi lamda käytössä plus 2048kg/h MAF moodi käytössä ja maffina on s50 MAF sekä 2,2k ohmin vastus signaalipiuhassa. MAF on turbon imupuolella ja sit vielä forgen kierrättävä by-pass palauttaa ilmat takaisin MAF:n ja turbon välistä. MAF:n mittaama ilma kun ei saa karata pois systeemistä. Tästä syystä ei sitä tuttua suhahtelua edes kuulu videolla Ja screameri peittää loputkin vähäiset turbon äänet. Mutta kuitenkin tällä setupilla on nyt tyyliin +5000km ajettu ja tälle kesää/kevättä.
Ja btw. tuon ikäisessä autossa ei ole vss piuhaa ollenkaan moottorinohjaukselle, eikä abs boksilta ko. signaalia edes tule, niin mittaristolta on vedetty nopeussignaali moottorinohjaukselle, että saa ms41.2.n mahdollistavan lähtörajoittimen käyttöön sekä nopeuden/vaihteen mukaan säätyvän vanoksen. Tuo mittariston signaali poikkeaa abs boksin signaalista, niin se vaatii korjauskertoimen muutoksen ecu:ssa.
Melkein sama setti kun mulla paitsi että mulla vakio nokat 35holsetti ja 870 dekat. alkuperäinen 328.
Ison työn oot joutunu ohjelman kans tekemään mitä oon täältä ja RRfoorumilta lueskellu mut et kehtais laittaa bin.fileitä mulle vaikka vaatii se varmaan jonkuverran hienosäätöö nuille vakio nokille:think
Tuo vss signaali tulee varmaan samallalailla kun e34 siihe x20 liittimen olikohaan se nyt pin14 muutama viesti takaperin taisinkii siitä täällä kirjotella :think
Autona on joku tyyliin -93 320i johon on swapattu m50b25tu vanoskone. Siitä kylläkin meni lohko väljäksi viinalla, koska viimekesänä koitettiin ajaa vakio boschin ohjauksella ja sen säätäjä ei saanut sitä pelaamaan missään vaiheessa. Nyt sitten rautalohkon tilalla on m52 alulohko, m52 johtosarjalla ja antureilla. Kone on aika vakio, mutta lohkossa on vahvikelevy, kansipahvina athena ja m54b30 imunokka ja tais olla vielä m50nv imunokka pakonokkanakin :think Joku random kiinanturbo, biltema hukkis ja bosch ev14 870cc suuttimet. Luonnollisesti e85:llä käy.
Moottorinohjauksena on tosiaan ms41 -373 päätteisellä boksilla, missä ms41.2 jenkki m3 ohjelma ja siitä on kaikki turha saastetauhka otettu pois käytöstä. Vain yksi lamda käytössä plus 2048kg/h MAF moodi käytössä ja maffina on s50 MAF sekä 2,2k ohmin vastus signaalipiuhassa. MAF on turbon imupuolella ja sit vielä forgen kierrättävä by-pass palauttaa ilmat takaisin MAF:n ja turbon välistä. MAF:n mittaama ilma kun ei saa karata pois systeemistä. Tästä syystä ei sitä tuttua suhahtelua edes kuulu videolla Ja screameri peittää loputkin vähäiset turbon äänet. Mutta kuitenkin tällä setupilla on nyt tyyliin +5000km ajettu ja tälle kesää/kevättä.
Ja btw. tuon ikäisessä autossa ei ole vss piuhaa ollenkaan moottorinohjaukselle, eikä abs boksilta ko. signaalia edes tule, niin mittaristolta on vedetty nopeussignaali moottorinohjaukselle, että saa ms41.2.n mahdollistavan lähtörajoittimen käyttöön sekä nopeuden/vaihteen mukaan säätyvän vanoksen. Tuo mittariston signaali poikkeaa abs boksin signaalista, niin se vaatii korjauskertoimen muutoksen ecu:ssa.
Tämä meikäläisen ensimmäine turbolle säädettu ms41 alkaa olla ihan ok. iskussa. Viimeviikonloppuna sain radalla vähän testata 0,5 bar ahdoilla: https://www.instagram.com/p/BVK5YFSgR9Y/
Tästä on mulla video tulossa juutuubiin kuinka tehdä. Mutta hidasta tehdä noita, niin menee vielä hetki että on valmis.
Tämä meikäläisen ensimmäine turbolle säädettu ms41 alkaa olla ihan ok. iskussa. Viimeviikonloppuna sain radalla vähän testata 0,5 bar ahdoilla: https://www.instagram.com/p/BVK5YFSgR9Y/
Mulla oli ajatus mun edellisen auton M60B40:n kanssa tehdä loggeri nakusensoreiden jännitteistä, joka tuuppaisi dataa TestO:oon sarjaportin kautta, mutta ajatukseksi se jäi. Sillä saisi todella tarkkaan mitattua jännitteitä, helpsti esim. 100 samplea per sekunti. Jos joku innostuu tälläsen loggerin tekemään Arduino/STM32 akselilla, niin voin TestO:on tehdä lisäpalikan jolla se onnistuu.
Mikähän mahtaa romraiderin loggeria vaivata kun ei saa yhteyttä? Määritys tiedosto pitäisi olla oikeassa paikassa cars filun kanssa -861 versio pitäisi pelata mutta ei saa yhteyttä. Editori kyllä toimii.
Testolla sain logattua sen muutamat vedot. Siinäkin hieman ihmetyttää 6. nakusensorin arvo.
Paikallaan kaasutellessa tulee pelkkää viivaa ja vedoissa seilaa. noh ei nyt ainakaan muiden mukana.
Paikallaan:
graph 3 vihreä
Vedossa:
graph 3 valkoinen on sensori 6
Ei siitä sensorin käppyrästä voi mitään päätellä. Se päivittyy liian hitaasti. Moottorinohjaus kuuntelee anturia aina kulloisenkin sylinterin sytystahdin aikana ja päättelee siitä nakuttaako vai ei. Sytytystahteja kuitenkin kerkiää tulla useita yhden loggerin päivityksen aikana. "Knock current" -arvosta voi jo jotain päätellä.
Vähän helpottais kun kerrot millasta erroria se loggeri sanoo? Näkyykö esim. ECU ID? Oletko vaihtanut protokollaksi ds2?
Leave a comment: