Kiitos vastauksista.
Tuon täyttämisen kanssa ei ole niin probleemaa. Klommot on nypitty ulos ja kuhmut on taputeltu aikalailla siististi alas. Lähinnä ruosteita hinkataan / puhalletaan ja kitataan sileäksi. Se tuli taas todettua että hiekkapuhaltamisen jälkeen kohdan saa pyöräyttää teräsharjalla puhtaaksi. Muuten niihin huokosiin jää santapölyä. Sitten nopea karhennus (aika karkealla). cleaneria, paineilmaa ja puhdasta rättiä olen näyttänyt pellille vielä ennen kittausta.
Maalaustopic
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Originally posted by petrolhead View PostTällanen todella tyhmä kysymys maalauksen pohjatöistä..
Onko lopputuloksen kannalta suuresti väliä jos kitissä on kovetetta liikaa, tai pikkasen liian vähän. Vähän tuntuu olevan sen annostelu vaikeaa. Olen koittanut etten liikaa läträä kovetetta ainakaan kun en ole nopein kittilastan kanssa. Sillä pakkelilla on kyllä aikaa kuivahtaa ennen hiontaväriä.
Eli sillä kovettimen määrällä ei ole lopputuloksen kanssa käytännön merkitystä. Eikä itse asiassa kovinkaan paljon edes ajan kanssa.
Liikaa siihen et sitä saa ja vasta mikäli kuivuminen ottaa yli 30min, on joko työlämpöä liian vähän tai sitten kovetinta TODELLA vähän...lähes mikroskooppisen vähän.
Mikäli kovetinta on kuitenkin todella niin vähän että sillä selvästi voidaan vaikuttaa kuivumisnopeuteen, on toki jo pieni vaara olemassa että kitti jää alikovettuneeksi.
Mikäli se kitin levittämiseen tarvittava aika ei riitä, kannattaa sen suhteen tekniikkaa hioa.
Aloittelijan virhe on yrittää yhdellä levityskerralla täyttää ja muotoilla mahdollisimman paljon, vaikka sillä ei juurikaan ole merkitystä.
Eli oma kitin levitysprosessi on seuraava ja aika riittää aina:
Kitattava alue on luonnollisesti kunnolla karhennettu 80-karkeuden paperilla ja puhallettu+tinnerillä pyyhkäisty(kitattava alue TODELLA reilusti isompi kuin pelkkä näkyvä vaurioalue).
Sekoitetaan kitti+kovete(itse en niistä "ilmakuplista niin perusta).
Kitti levitetään kumilastalla vaurioalueelle ensin ohuesti voimakkaasti painaen. Kun koko alueella on ohut kerros, "rapataan" alueelle kittiä kaikki se mikä on sekoitettu.
Muodon ja kerroksen EI todellakaan tarvitse olla kuin sinne päin ja koko kitin levitys on kestänyt isollekkin alueelle n.minuutin.
Odotetaan kunnes kitti on sen verran kuivahtanut että päästään kitin ns.raakatyöstöalueelle("kynnellä" veisto onnistuu).
Eli nyt tavallisella vähintään 100mm leveällä teräslastalla veistetään kitattu alue purseista/"roiskeista" tasaiseksi ja jo hieman muotoillaan kohti lopullista muotoa.
Sekoitetaan uusi kittikierros ja toistetaan edellinen, mutta nyt pelkkää metallilastaa käyttäen, edellisen vielä lämpimän kerroksen päälle(nopeuttaa aina uuden kerroksen kuivumista, joka näin toimien on nimenomaan toivottavaa=nopeaa kittausta).
Vieläkään ei tarvitse lähteä "hieromaan" lopullista muotoa ja kerrosvahvuutta, vaan tarkoitus on kasvattaa kerrosvahvuutta vain riittävästi.
Taas kitattu alue veistetään/muotoillaan teräslastalla kitin ollessa veistokelpoista ja nyt aluetta voi muotoilla myös pitkäteräisellä mattopuukolla. Mitä laajempi kitattava alue, sitä leveämpi lasta kitin levitykseen ja veistoon.
Mikäli kerrosvahvuutta tai/ja muotoa tarvitaan vieläkin lisää, ei muutakuin "rapinkia" taas kerros niskaan.
Lopullinen perusvahvuus+muoto veistetään mattopuukolla hahmoon ja nyt odotetaan kitin kuivumista siihen asti kunnes 80-karkeuden hiekkapaperi ei enään tukkeudu hiottaessa(mutta ei vielä päästetä myöskään aivan läpikovaksi).
Eli nyt hiontatukea käyttäen alue hiotaan ensimmäisen kerran ja mikäli kesrrosvahvuutta oli riittävästi, saadaan kitatusta alueesta myös jo melko suora ja kittirajat hiottua alas.
Nyt, jos/kun kitattu+80-karkeudella hiottu alue on selvästi oikean mallinen/suora, puhalletaan/puhdistetaan alue huolella ja vedetään koko karkeaksi hiotun alueen yli metallilastalla ohut kerros kittiä, voimakkaasti painaen.
Tämä kerros hiotaan 120-karkeudella hiontatukea käyttäen, jonka jälkeen pintaan voidaan ruiskuttaa ensimmäinen kierros 2K hiontaväriä.
Eli...tuossa kittaamisessa ne TÄRKEIMMÄT seikat ovat nimenomaan nuo kuivumisen tarkat/kriittiset hetket, jolloin se on muovailtavissa ja veisteltävissä.
Varsinaista hiomista ei tarvita kuin ihan lopuksi, jolla suoritetaan vain pelkkä oikaisuhionta.
Oikaisuhionnassa lopputulos on aina parempi mitä paremmin tuo 80-paperi kittiä hiottaessa "leikkaa", eli myös silloin oleellista on nimenomaan tuon kitin kuivumisen edistymisen seuraaminen ja hionnan ajoitus.
Ok, tämän prosessin jälkeen lattialla on kittilastua+purua enemmän kuin pellissä mutta toisaalta, kitattu alue on myös täysin suora.
Eli siinä kitissä on ihan turha säästää se 10€ ja kuvitella tekevänsä työn neljäsosalla kittiä siitä mitä siihen oikeasti tarvittaisiin jotta lopputulos on virheetön.
Samalla ko.prosessi on erittäin nopea ja itse asiassa kitin kuivumisaikaa liiankin paljon.
Ok, vaatii tietenkin treeniä vuosikausia ennenkuin jonkin katon tai konepeiton kittaa ja oikasee hiontavärikuntoon seilussa tunnissa, mutta harjoitus tekee tässäkin metsurin.
Leave a comment:
-
-
...tai pitäisi varmaan puhua dynaamisesta kolmikosta, jota en vaihda. 4CR lasikuitu + multisoft + Debeer 2K -hiontaväri. Jos tuon viimeisen myynti jostain maailman ihmeen syystä lopetettaisiin, niin loppuisi myös allekirjoittaneen harrastus...Joitain vuosia tullut nyt harrastettua näiden foorumin velhojen ohjeiden mukaan ja yhtään, siis yhtään kiehumista ei ole kohdalleni koskaan sattunut. kop kop...
Leave a comment:
-
-
Ei ole lopputuloksen kannalta niin tärkeää, että onko siinä seoksessa vähän liikaa tai vähän liian vähän kovetetta, mutta...
Oleellista on, että kitti sekoitetaan tasaiseksi laastiksi ennen levitystä ja ilmakuplien määrä on mahdollisimman vähäinen. Samoin kitti tulee levittää ennen kovettumisen alkamista.
Nyt, jos kovetetta on vähän liikaa, niin yksinkertaisesti kittaajaalla on oltava nopeammat kädet. Mikäli kitti alkaa kuivahtaan ja levitystä jatketaan, niin vituilleenhan se menee.
Jos kovetetta on liian vähän, mikä voi joskus olla ihan hyväkin asia, on aikaa suuremmille alueille enemmän ilman kovettumisen alkamista. Mikäli sitä kovetetta on kuitenkin auttamattomasti liian vähän tai sekoitusvaiheessa kovete ei ole sekoittunut tasaisesti kittiin, niin taas menee vituilleen. Osa alueesta ei kovetu jne.
Näin siis, kun puhutaan, että vähän liikaa tai liian vähän. Usein tuota tulee annosteltua vähän liikaa, kun tekee pieniä kittauksia, mutta lopputulos sama. Omasta mielestäni vielä enemmän vaikuttaa kitin laatu. On todellakin hyvää ja susipaskaa kittiä, jonka levitys ja työstö on tuskaa, sekä niillä on luontainen halu ja tarve jatkaa kutistumista vielä pitkään...
En ole vuosiin käyttänyt enää muuta kuin 4CR:n dynaamista kaksikkoa (lasikuitu + multisoft), koska en edes tiedä muista hyvistä. Toisaalta, harrastelijana pitää pysyä näissä kivijaloissa ja jättää nämä kikkailut ammattilaisille, jotka kyllä korjaavat tätäkin tekstiä, jos tuli taas puhuttua mitä sattuu...
Leave a comment:
-
-
Tällanen todella tyhmä kysymys maalauksen pohjatöistä..
Onko lopputuloksen kannalta suuresti väliä jos kitissä on kovetetta liikaa, tai pikkasen liian vähän. Vähän tuntuu olevan sen annostelu vaikeaa. Olen koittanut etten liikaa läträä kovetetta ainakaan kun en ole nopein kittilastan kanssa. Sillä pakkelilla on kyllä aikaa kuivahtaa ennen hiontaväriä.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Bemu500 View PostEli ymmärsinkö oikein, että jos värimassa näkyy lakan alta = kiehuminen varmaa suoraan päälle maalattaessa? Ilmeisesti akryylivärillä ei tee tuota, vaan ainoastaa tollasella 1k värimassalla jossa päällä lakka? :think
Mikäli lakka on hiottu puhki ja alta on paljasunut värimassaa, pitää alue ehdottomasti saada uuden hiontavärikerroksen alle, tai muuten alle jäävä 1K värimassa keittää(erityisesti siitä lakan rajapinnasta).
Eli kaikki minkä päälle vedetään uusi värimassa, pitää olla 2K tavaraa....lakkaa, 2K akryyliä tai hiontaväriä.
Eli sen hiontavärinkin voi toki hioa puhki, mikäli alta varmasti paljastuu vain joko 2K lakkaa tai 2K akryyliä.
Kuitenkin harrastelijoiden on selkeintäö pitää hiontaväripinta ehyenä, niin vältytään aina 100% varmasti keittämisiltä ja muilta mahdollisilta ongelmilta, myös myöhemmin uuden maalipinnan jälkipainumisen suhteen.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Hemi View PostSiis se hiontaväri EI SAA olla puhki mistään, missä alla/rajalla on pelkkä värimassa, tai keittää rajoilta 100% varmasti.
Jos hiontaväri hiemankin puhkeaa jostain, uusi kierros hiontaväriä päälle.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by riuska View PostJoo ei siinä muu auta... Ja tällä kertaa en paljon hinkkaväriä säästele.
Jos hiontaväri hiemankin puhkeaa jostain, uusi kierros hiontaväriä päälle.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by riuska View PostJa tällä kertaa en paljon hinkkaväriä säästele.
Itse tulee tehtyä monesti sama munaus.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Rockford View PostHinkkavärin idea on antaa pohja pintavärille. Jos tuon hioskelee puhki -> hommasta menee pohja. Eli koko ydin piilee siinä, että hiontaväriä on reilusti ja sitä ei missään nimessä ole hiottu puhki. Värimassa reagoi herkästi alempien kerrosten kanssa. Tuo tasaiseksi ja uusi satsi päälle.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by riuska View PostOn joo kiehunyt. voi olla että hinkkaväriä hionu liikaa ja tullu jotkut vanhat pohjamaalit vastaa, mutta en kumminkaa pellille asti. Ja ihan ruiskulla vedetty.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Rockford View PostKiehunut aika lahjakkaasti. Ilmeisesti paukkupulloilla tehty? Et kai hionut hiontaväriä puhki mistään?
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Powr View PostOn niin pieni kuva ettei nää kunnolla, muttaa mimmosta kamaa oot vetäny tohon? Meinaan että oliko samaa merkkiä? 1k kamaa?
2k kamaa kaikki. happo on eri merkkistä ku hinkkaväri mut ei kai sen pitäs vaikuttaa??
Leave a comment:
-
-
Originally posted by riuska View PostMikä meni pieleen??
Paljaisiin peltikohtiin happomaali sitten hinkkaväri muualta hiottu pinta rikki ja maalin jälkeen ennen lakkaa loppu tulos on tämä.. ja pyyhitty tietenkin ennen maalia silikoonin poisto aineella..
[ATTACH]104106[/ATTACH]Originally posted by Powr View PostOn niin pieni kuva ettei nää kunnolla, muttaa mimmosta kamaa oot vetäny tohon? Meinaan että oliko samaa merkkiä? 1k kamaa?
Leave a comment:
-
Leave a comment: