Announcement

Collapse
No announcement yet.

BMW & Hiukkassuodatin (DPF) vol. II

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Magirus
    replied
    Originally posted by Steff008 View Post
    En tiedä onko asiasta ollut aiemmin tässä ketjussa maininta, mutta en jaksa nyt koko ketju lukea läpi.

    Itelläni 530xd -08 (E61 ja M57T2 moottori). Mittarissa 251 tkm. Poltot tekee moitteettomasti, mutta liian tiheästi (matka-ajossa n. 350 km välein ja kaupunkiajossa hyvin paljon tiheämmin).

    Vastapaine tyhjäkäynnillä heti polton jälkeen noin 10 mbar. Rajana vissiin 30 mbar tyhjäkäynnillä, joten selvästi jää alle sitä.

    Polton jälkeen Bimmer Tool näyttää kuitenkin että pönttö täyttyy todella nopeasti ja kaupunkiajossa on n 30 km jälkeen täyttöaste jo noin 70 % ja uusi polttopyyntö päällä.

    En tiedä onko kenellekään avuksi, mutta Bimmer Toolilla pystyn säätämään myös EGR venttiilin adaptaatioarvot (-40 - +87 muistaakseni). Säädin tuohon +87 jolloin koneeseen tulee mahdollisimman paljon ilmaa ja vähemmän pakokaasuja.

    Toimenpiteen jälkeen pöntön täyttöaste nousee edelleen nopeasti tuohon n. 50 % (n. 30 g nokea ja n. 0,5 g tuhkaa koska DPF:n vaihtoväli juuri nollattu Bimmer Toolissa), mutta siihen se sitten asettuu. Mittarissa nyt 70 km kaupunkiajoa ja täyttöaste edelleen n. 50 % ja vastapaine n. 12 mbar tyhjäkäynnillä. Aiemmin olisi poltto jo tapahtunut, mutta nyt vaikuttaa siltä että kaupunkiajossakin tulen pääsemään lähemmäksi 150 km ennen kuin poltto lyö päälle.

    Pöntönpesu on joka tapauksessa edessä, mutta tällä tavalla vaikuttaa siltä että saa vähän aikalisää kunnes kelit lämpenevät. Noen kanssa ei ilmeisesti ongelmaa, mutta oletettavasti pönttö täynnä tuhkaa.

    Auto on lastattu BSR-Tuningin ohjelmistolla , mutta EGR ja DPF tulen pitämään käytössä edellyttäen että pesu onnistuu ja polttoväli saa taas tuohon 1 kerta/tankillinen. EGR-adaptaatio saattaa kyllä joka tapauksessa jäädä tuohon +87 kun auto nyt myös vastaa huomattavasti paremmin kaasulla ja todennäköisesti sotkee imusarjaa normaalia vähemmän.

    Auton takana nyt kuitenkin huomaa pistävämpi haju kuin aiemmin. Vaikka EGR:n poistokin on pyörinyt mielessä niin tämä adaptaation säätö riittää tässä vaiheessa minulle ja pääsee sitten tarvittaessa vähän hajuihinkin vaikuttamaan kun pönttö on pesty.

    Tämä oli nyt ehkä vähän enemmän kertomuksena jos olisi muillekin kokemuksista jotain hyötyä, mutta jos jotain pitäisi kysyäkin niin onko joku muu saanut vastaavia tuloksia egr-adaptaatioiden säätämisellä?

    Lisäksi niin mistähän saisi pöntönpesuun tarkoitettu pesuaine järkevään hintaan vai toimiikohan tuohon joku "tavallinen" liuotin- tai pesuaine? Kun on aine ollut jonkin aikaa sisällä ajattelin vastavirtaan vedellä ja paineilmalla vuorotellen pestä/puhaltaa puhtaaksi. Eli vedellä täyttö ja paineilmalla vauhdilla läpi.

    Painepesurikin löytyy, mutta sillä on ilmeisesti olemassa riski että suodatin vaurioituu.

    Sen verran vielä että Wurthin DPF puhdistuksella (spraypullo) olen myös yrittänyt puhdistaa (aine paineanturiletkun kautta katin ja DPF:n väliin), mutta sillä en juurikaan huomannut että tilanne olisi muuttunut.

    Regeneroinnitkin kokeiltu tehdä useampi peräkanaa.

    Edit: Imukanavan läpät poistettu mikä myös saattaa vaikuttaa polttoväliin.

    T.
    Steff
    Taisi löytyä ratkaisu viimein liian tiheisiin regenerointeihin. Kahlasin jälleen topikkia läpi ja yllä oleva vastaus kiinnitti huomion. Tool32:lla muutin agr-arvon 0 -> 40 (tämän suostui m47 DDE ottamaan vastaan). Sen jälkeen meni 900km yhdellä poltolla ja maltillisilla vastapaineilla (tuossakin vielä 300km traileri ja saksinostin koukussa). Nyt taas menty 200km ilman polttoa samanlaista ajoa kun aiemminkin tiheillä polttoväleillä. Tyhjäkäynnillä polton jälkeen alle 10mbar ja ajossakin varsin maltilliset. Katsotaan onko pysyvää vai väliaikaista.

    Leave a comment:


  • HTK12
    replied
    Originally posted by Magirus View Post
    Tätä uutista pelkäsin. Son sit pönttö vaihtoon.. tai tyhjäks. Eipä se pesukaan kaikkia pönttöjä ilmeisesti pelasta.
    Youtubessahan näiden pesemisestä on tehty testejä ja läheskään kaikissa se kaupallinen dpf puhdistuslius ei ole ollut mitenkään erityisen tehokas poistamaan tuhkaa. Tosin sehän on ymmärrettävää, ettei yhdellä aineella voi olla paras teho öljyiseen karstaan sekä tuhkaan. Vaatii käytännössä happaman sekä emäksisen liuoksen, että pöntön saa kunnolla puhtaaksi. Kun pöntön irroitus onnistuu itseltä niin itse pesisin vielä hapolla, niin saa tuhkat ulos. Tämä siis, jos kennossa ei näy mitään fyysistä vikaa (sinullahan oli kenno irti, joten varmaan tämä olisi tullut huomattua).

    Leave a comment:


  • Magirus
    replied
    Originally posted by Urpo_rotta View Post
    Vastapainetta on aivan liikaa, ei ole kunnossa missään nimessä
    Tätä uutista pelkäsin. Son sit pönttö vaihtoon.. tai tyhjäks. Eipä se pesukaan kaikkia pönttöjä ilmeisesti pelasta.

    Leave a comment:


  • Urpo_rotta
    replied
    Vastapainetta on aivan liikaa, ei ole kunnossa missään nimessä

    Leave a comment:


  • Magirus
    replied
    Päivitystä tilanteeseen.

    Kolmosella rajoittajalle ja vastapaine piikkasi 0.5bar, eli pönttö oletettavasti tukkoinen pesusta huolimatta. Tällä kertaa ei kuitenkaan DPF poltto aktivoitunut välittömästi. Sen sijaan 30min ajon jälkeen meni aktiiviseksi vaikka status kentässä ”regeneration not requested”. Poltteli reilu 20min kunnes kotipihassa tilaan ”in-active” ja samalla vikakoodi ”regeneroi liian usein” päälle. Laskuri edellisestä poltosta ei nollautunut. Seuraavana päivänä töihin ajaessa sama ilmiö, 30min ajon jälkeen poltto aktivoitui ja työpaikan pihassa tilaan ”in active”, tosin tällä kertaa ”regeneroi liian usein” vikakoodi menikin ”off” tilaan. Kotimatkalla sama rumba jatkui, 30min jälkeen poltto aktivoitui ja kerkesi sen 20min poltella kunnes hieman ennen kotipihaa tilaan ”in active” ja ”regeneroi liian usein” päälle. Laskuri ei ole nollautunut yhdenkään jälkeen. Viime viikolla antoi ajella pidempää työmatkaa 800km ilman polttoja tai vikakoodeja.

    Onko noissa kolmessa viimeisessä kyseessä passiivinen poltto, sillä status ”regeneration not requested” joka ajossa ja siitä huolimatta poltto aktivoitunut. Onko sitten tykännyt huonoa siitä, kun työmatka juurikin epämääräisen pitkä (64km/45-50min josta pääosa 80-100kmh) ja poltto aktivoitunut jokaisella kolmella kerralla vasta matkan loppuvaiheessa ja jäänyt kesken.

    Paineanturiin tai sen huonouteen en jaksaisi uskoa, ihmiset on tuntunut vaihtavan niitä ilman tuloksia.

    Viimeinen DDE softaus vuodelta 2010. Liekö päivittämällä saisi jotain parannusta aikaan. Muutenkin tuntuu ISTAssa olevan melko tyngät nuo mahdolliset tutkittavat parametrit. Esim. soot mass -arvoa ei pääse seuraamaan. Ilmeisesti softapäivityksellä jotkut on saanut noitakin enemmän näkyviin ISTAn puolelle. Usko ja toivo alkaa olla menetetty. Rakkautta ei liiemmin tätä kiesiä kohtaan ole ollutkaan.

    Leave a comment:


  • Magirus
    replied
    Originally posted by Urpo_rotta View Post
    Katoppa mitä se vastapaine on kaasu pohjassa, 3 tai 4 vaihde, kierroksia 4000

    Eli ns. Täys kiihdytys ja kierroksia kunnolla

    Jos on yli 0,35bar niin tukossa on, vaikka onkin pesty hiljattain. Voi olla rikkikin, sulanut tms.

    Kävihän pesussa dpf eikä katti? (ihan vaan varmuuden vuoksi kysyn)
    Laitetaan testiin. Kolmosella tosiaan kierrätin 120kmh asti täyskaasulla ylämäkeen, kierroksia en tullut seuranneeksi. Täytyy pudottaa manuaalille ja kokeilla vielä.

    Pelkkä DPF kävi pesussa. Sivusilmällä huomasin jonkun asiakkaan koko etupätkän katteineen olevan pesussa.

    Muutos auton käyttäytymiseen (positiivisempaan suuntaan) tosin tuossa tuli, kun viikonloppuna vaihdoin öljynerottimen (vortex vuodelta -06, tilalle uutta vortexia). Itse öljynerotin ei ollut ongelma, vaan liimannut huohotinventtiili (imemällä liikkui joo, mutta reippaampi imu ja kuului selkeä napsahdus ja kalvo alkoi liikkua kunnolla). Purin vielä auki ja putsasin öljytöhnästä. Tätä ennen tyhjäkäynti ollut raskasta ja kierroksilla kuulunut kirskuntaa. Mielestäni nuo ovat nyt poistuneet. Voisiko liimannut huohotin aiheuttaa ylimääräistä öljypakoa ahtoputkiin -> polttaa öljyä -> DPF tukkeutuu ennenaikaisesti -> regeneroi liian usein. Öljyä tosiaan ollut melko runsaasti ahtoputkissa aina tässä kevään ja kesän aikana tarkastaessa. Turbossa ei merkittäviä välyksiä, ei tosin tarkoita etteikö siinäkin voisi olla vikaa.

    Leave a comment:


  • Urpo_rotta
    replied
    Katoppa mitä se vastapaine on kaasu pohjassa, 3 tai 4 vaihde, kierroksia 4000

    Eli ns. Täys kiihdytys ja kierroksia kunnolla

    Jos on yli 0,35bar niin tukossa on, vaikka onkin pesty hiljattain. Voi olla rikkikin, sulanut tms.

    Kävihän pesussa dpf eikä katti? (ihan vaan varmuuden vuoksi kysyn)
    Last edited by Urpo_rotta; 29-08-2022, 09:40.

    Leave a comment:


  • Magirus
    replied
    Originally posted by HTK12 View Post
    Olisikohan anturi vaihdon tarpeessa. Ainakin ensimmäiset lukemat kertovat tukkoisesta pöntöstä tai anturin vääristä lukemista. Pesitkö pöntön itse, vai pesetitkö? Lähinnä nyt mietin onko siellä saatu se tuhka pois.
    Kävi pesussa siihen erikoistuneella pajalla täällä Jyväskylässä. Näytti siellä olevan erillinen pesuri tätä puhdistusprosessia varten. Kuulema oli melko likainen.. vaikkakin näin jälkikäteen näyttää keväisten vikakoodien (ennen pesua) perusteella vastapaineet olleen vaan 100..200mbar likaisellakin pöntöllä.

    Pöntön irroittelin ainoastaan omatoimisesti. Katti ei päässyt kylläkään kylpyyn kun pöljänä luulin, että partikkelisuodatin on oltava irtaallaan. Ilmeisesti olisi voinut viedä koko alkupätkän sellaisenaan.

    Ei kai näissä vaimennin voi tukkeutua. Eilen tosiaan suht lyhyen ajon jälkeen naputteli takapönttö kuin saunan kiuas. Mitään vastaavaa en kyllä kuukkelilla löytänyt. Ja voi olla että aina on napsunut samaan malliin. Nyt vaan on herkemmällä kaikille äänille ja hajuille kun koittaa diagnosoida tätä akuuttia ongelmaa.

    Lisäys: vikakoodien logeissa tosiaan vastapaineet vian kirjaushetkellä varsin maltilliset joka koodissa pitkin kevättä (50..150mbar). Ap-paine tosin kummallisesti 984.61mbar jokaisessa. Joskus muinoin 325d ja termostaatit rikki niin sen logeissa vastapaineet oli luokkaa 9xx mbar.
    Last edited by Magirus; 28-08-2022, 15:23.

    Leave a comment:


  • JaniLap
    replied
    Originally posted by Magirus View Post
    Aikaisempi testi:

    Tyhjäkäynti: 34.9mbar / 65mbar
    2000rpm:109.9mbar /150mbar
    Rajoitin: 233.9mbar / 250mbar

    Uusi testi:
    Tyhjäkäynti: 17,9mbar / 35mbar
    2000rpm:64,9mbar /75mbar
    Rajoitin: 117,9mbar / 200mbar
    Vastapainelukemista tulee vaikutelma, että DPF on pesusta huolimatta tukkoinen ja auto haluaa regeneroida kuten on tarpeen mukaan suunniteltu tapahtuvaksi. Vastapaineanturin osuuden saa poissuljetuksi vaihtamalla anturin ja mikäli tilanne ennallaan, niin DPF:n tukkoisuutta pitäisin lähtökohtaisesti syynä.

    Leave a comment:


  • HTK12
    replied
    Originally posted by Magirus View Post
    Joo eipä mitään, varsin kummallinen on vika. Aloin epäillä hataria muistikuvia ja päätin suorittaa kauppareissulla lievään ylämäkeen rampilta motarille sportilla 0-120kmh. Vastapaine nousi juurikin tuohon 300mbar ja poltto aktivoitui. Tosin vikakoodista huolimatta viimeisin poltto oli reilun 800km takaa joten vaikutti normaalilta. Poltto jäi pahasti kesken ja päätin suorittaa ISTAlla vielä vastapainetestin kotipihassa. Kas kummaa, ohjelma olikin arponut hatusta uudet ”nominaalit”. Aikaisempi testi:

    Tyhjäkäynti: 34.9mbar / 65mbar
    2000rpm:109.9mbar /150mbar
    Rajoitin: 233.9mbar / 250mbar

    Uusi testi:
    Tyhjäkäynti: 17,9mbar / 35mbar
    2000rpm:64,9mbar /75mbar
    Rajoitin: 117,9mbar / 200mbar

    Eli max-arvot kahden ensimmäisen osalta puolittui ja cut-off pieneni 50mbarilla.

    Jos foorumeilla puhutaan hyvin hengittävän dpfn alle 10mbar vastapaineesta niin tuo ei toteudu minun antureilla edes sammuksissa Jospa ne hieman ryömineet anturit aiheuttaakin juuri sen verran kiusaa, että DPF poltto aktivoituu turhan herkästä. Tiedä häntä
    Olisikohan anturi vaihdon tarpeessa. Ainakin ensimmäiset lukemat kertovat tukkoisesta pöntöstä tai anturin vääristä lukemista. Pesitkö pöntön itse, vai pesetitkö? Lähinnä nyt mietin onko siellä saatu se tuhka pois.

    Leave a comment:


  • Magirus
    replied
    Joo eipä mitään, varsin kummallinen on vika. Aloin epäillä hataria muistikuvia ja päätin suorittaa kauppareissulla lievään ylämäkeen rampilta motarille sportilla 0-120kmh. Vastapaine nousi juurikin tuohon 300mbar ja poltto aktivoitui. Tosin vikakoodista huolimatta viimeisin poltto oli reilun 800km takaa joten vaikutti normaalilta. Poltto jäi pahasti kesken ja päätin suorittaa ISTAlla vielä vastapainetestin kotipihassa. Kas kummaa, ohjelma olikin arponut hatusta uudet ”nominaalit”. Aikaisempi testi:

    Tyhjäkäynti: 34.9mbar / 65mbar
    2000rpm:109.9mbar /150mbar
    Rajoitin: 233.9mbar / 250mbar

    Uusi testi:
    Tyhjäkäynti: 17,9mbar / 35mbar
    2000rpm:64,9mbar /75mbar
    Rajoitin: 117,9mbar / 200mbar

    Eli max-arvot kahden ensimmäisen osalta puolittui ja cut-off pieneni 50mbarilla.

    Jos foorumeilla puhutaan hyvin hengittävän dpfn alle 10mbar vastapaineesta niin tuo ei toteudu minun antureilla edes sammuksissa Jospa ne hieman ryömineet anturit aiheuttaakin juuri sen verran kiusaa, että DPF poltto aktivoituu turhan herkästä. Tiedä häntä

    Leave a comment:


  • Urpo_rotta
    replied
    Jaa, sori en tuosta listasta huomannut että pytty oli pesty.

    Leave a comment:


  • Magirus
    replied
    Testi tehty ISTAlla ohjeiden mukaan (paikallaan). Rampilla kiihdyttäessä max. 0.3bar piikannut kun olen seurannut. ISTA trigeröi polton juuri tuossa kiihdytyksessä heti kun vastapaine meni yli 0,25bar.

    Ymmärrän hyvin kuinka pieni yksikkö mbar on. Tuolla em. topikissa käydään keskustelua juurikin siitä, kuinka nuo pienetkin mittausvirheet lisää soot mass -laskentaa pidemmällä välillä. Voi olla mutuakin.

    Jos DPF pesty juuri ja ei tukossa niin mitä seuraavaksi? Vastapaine-anturi? Eilen huomasin ajon jälkeen takavaimentimen napsuvan kuumuudesta aika voimakkaasti. Tuskin sekään tukossa voi olla?

    Leave a comment:


  • Urpo_rotta
    replied
    Kaikki paineet ainakin näyttää erittäinkin lähelle oikein.
    Kannattaa muistaa että millibar on tuhannesosabar, joka on näissä asioissa erittäin pieni yksikkö.

    Noissa lämpötiloissa on vähän hajontaa, johtunee anturien ikääntymisestä.

    Minusta vastapaine on korkea 250mbar= 0.25bar jos mittaus on tehty ilman kuormaa, veikkaan että nousee ajossa reilusti siitä vielä korkeemmalle.

    Näin pika-arvion sanoisin että pöntössä on paljon tuhkaa, kerta ei poltolla aukee.

    Leave a comment:


  • Magirus
    replied
    Kylmänä paineanturit:
    Ympäristö: 990mbar (matalahko?)
    Ahto: 1003mbar
    Vastapaine: 1001mbar
    Sallittu poikkeama +/- 50mbar

    Kylmänä lämpötila-anturit:
    Imu: 21.2C
    Ahto: 33.2C
    Pakokaasu (ennen KAT): 14.93C
    Pakokaasu (ennen DPF): 20.93C
    Moottori: 23.0C

    Kylmänä tässä tapauksessa tarkoittaa yön yli levänneenä, viimeksi 15h sitten ajettu. Silmäänpistäviä ahtopaine, ahtolämpötila sekä pakokaasu ennen KAT.

    Lyhyt kertaus vielä taustoista: Kaasuläppä ok (vaihdettu kun vanha oli rikki, testattu ISTAlla), DPF pesty, termarit ja vp vaihdettu, moot. lämpötila aina n. 90C astetta. Viimeisimpänä huohotin vaihdettu (oli alkuperäinen VORTEX, samanlainen tilalle). Huohottimen kalvo oli osittain liimautunut, napsahti irti herkistellessä. Öljyä kertyy ahtoputkiin, mutta ahtimessa ei merkittävää välystä.

    Vikakoodi ”4667 - regeneroi liian usein” pomppaa jatkuvasti takaisin. Ei kuitenkaan aseta DPF polttoa disable tilaan ISTAn mukaan.

    Vastapainetesti ei erityisen mairitteleva (mittaus/sallittu max):
    Tyhjäkäynti: 34.9mbar / 65mbar
    2000rpm:109.9mbar /150mbar
    Rajoitin: 233.9mbar / 250mbar

    Täällä mielenkiintoista spekulointia aiheesta (muun muassa läppien poiston vaikutus, starttaus hetkellä ympäristön ilmanpaineen ns. nollapisteen rekisteröinti laskentaa varten yms.):


    Edit: Tällä hetkellä vallitseva ilmanpaine n. 1015hPa. Ap-anturin näyttämä 990mbar ja bp-anturin näyttämä 1001mbar. Noiden avulla lasketaan (paine-erosta) vastapaine jolloin sammuksissa on jo 11mbar vastapainetta. Eli ihmekös kun soot mass kasvaa jos ap- ja/tai bp-anturien mittauksissa on noin paljon heittoa. Ap-anturi vaatiikin sitten DDE:n vaihdon. Offsettiä ei taida valitettavasti pystyä syöttämään kummallekaan.

    Edit: Viimeisimmän vikakoodin logissa ambient pressure ollut niinkin alhainen kun 984.62mbar. Samalla hetkellä (luultavasti käynnistys, koska rpm 799), on paine-ero ollut 29.54mbar. Tosin sanoen bp-mittaus 984.62 + 29.54 = 1014.62 mbar. Jos samalla hetkellä DDE mittaama ap-paine olisi ollut esim 1003mbar, niin paine-eroa vain n. 10mbar.
    Last edited by Magirus; 28-08-2022, 10:39.

    Leave a comment:

Working...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎