Originally posted by atcc
View Post
N57 dieseleiden sisuskaluista
Collapse
X
-
-
-
Sitten sellainen kysymys että jos vaihtaa öljyt 15tkm välein niin onko joka tapauksessa järkevämpi käyttää jotain muuta kuin tuota LL-04 öljyä? Kun tuo LL-04 on kehitetty 30tkm vaihtovälille.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Janzki View PostCastrol Edge 5w-30 ”menetti” Bmw:n luokituksen joku aika sitten. Edustajan kanssa käydessä keskustelua korvaava tuote on mutta ei ei yhtä laajoilla ominaisuuksilla (lue korjaamolle sopivaksi yleisöljyksi).
Uutena BMW LL-04 -luokituksen omaavana tuotteena Castrol on tuonut Castrol EDGE 5W‐30 M öljyn. Vastaavasti EDGE-sarjaa pidempään markkinoilla olleessa MAGNATEC -sarjassa on myös 5w-30 ja 5w-40 -viskositeettiluokissa tarjolla LL-04 -hyväksyntä.
Tällä hetkellä EDGE -sarjan tuotteista 5w-30 viskositeettiluokassa on tarjolla kolme vertailukelpoista tuotetta, joiden käyttöturvallisuustiedotteiden perusteella (EDGE 5w-30 C3, EDGE 5w-30 LL, EDGE 5W-30 M) öljyjen koostumus on erilainen ja näistä BMW LL-04 -luokituksen omaavassa öljyssä koostumus on pelkistetyin, jolloin siinä on eniten perusöljyä ja vähiten peseviä ja happamuutta puskuroivia ainesosia kahteen muuhun tuotteeseen verrattuna.
Tuohon EDGE 5w-30 M -tuotteeseen on otettu API SN Plus -luokitus ja myös MB:n luokituksia, millä on oletettavasti haluttu lisätä tuotteen menekkiä. Näyttää myös siltä, ettei MB:n 229.52 -luokitusta ei ole muissa EDGE 5w-30 -tuotteissa. Siis tässä mielessä uniikki tuote kolmella luokituksella: API SN Plus, BMW LL-04 ja MB 229.52.
Edellä kertomanne perusteella olisikin mielenkiintoista tietää muutoksen taustalla vaikuttaneita tekijöitä - onko uuden tuotteen kehittäminen ollut vastauksena esim. joihinkin BMW-moottoreiden erityistarpeisiin, vai enemmänkin öljyvalmistajan halusta pitää BMW edelleen mukana yhdessä myydyimmistä viskositeettiluokista, mahdollisista sopimusteknisistä tai hygieniasyistä. En ole itse tämän taustaa selvittänyt, joten ihan arvailua tämä.Last edited by JaniLap; 27-07-2019, 01:30.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Janzki View PostCastrol Edge 5w-30 ”menetti” Bmw:n luokituksen joku aika sitten. Edustajan kanssa käydessä keskustelua korvaava tuote on mutta ei ei yhtä laajoilla ominaisuuksilla (lue korjaamolle sopivaksi yleisöljyksi). Bmw:n luokitus lähti syystä, johon edustaja ei suostunut vastaamaan miksi. Tivasin myös mitä mieltä 0w-30 öljystä ja lopulta sanoi ettei suosittelisi sitä nyky dieseleihin.
Jokainen tulkatkoon miten halua, meillä siirryttiin öljyyn josta luokitukset löytyy jatkossakin
Itseasiassa mua kiinnostaisi miten erilaisten LL4 luokiteteltujen öljyjen viskositeetit poikkeavat toisistaan. Näitäkin taitaa olla myös muita kun 0w-30 ja 5w-30?
Toki myös ihan käytännössä olen huomannut aikoinaan että korkeamman viskositeetin öljyillä öljypaineet taitavat olla hiukan korkeammat. Muistan joskus taannoin että jossain vanhassa ritsassa öljyvalo vilkutteli ohuemmilla öljyillä kun autolla lähti liikkelle ja kierrokset laskivat mutta vahvemmilla ei. Samoin sama asia on havaittavissa öljykulutuksessa että ohuempi lirahtaa helpommin turbon läpi tai männärenkaiden välistä tai mistä ikinä nyt sitten männänpäälle sitten päätyykään...
Eräässä lapussa mitä tuossa hiljattain pläräilin oli mainittu että 60% laakerien kulumisesta johtuu kaikelaisista partikkeleista mitä öljyn joukossa on. Tuohon tietysti voi vaikuttaa vaihtamalla niitä öljyjä.
Toi start-stop on kyllä hanurista myös mutta valtaosan moottoriin kertyneistä kilsoista on kuitenkin jo kerennyt joku muu tekemään ja näille starteille ei enää mahda mitään mutta mielestäni siitä kannattaa kyllä hommautua eroon pikimmiten.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by fraatti View PostKuulin sellaista huhua että osalta 0W-30 öljyjä olisi pudotettu luokitus pois. Pitääköhän tämä paikkansa? Miksiköhän?
Syy että ohuempiin öljyihin on siirrytty taitaa johtua matalemmasta kitkasta jolloin saadaan pienempi kulutuskin. Osaakos kukaan sanoa miten öljynpaineet käyttäytyvät esim 0W-30 vs 5W-30 vs 0W-40?
Tälläisessä pikinytkyssä ei liene pääpiirteittään kuin kolme asiaa jotka vaikuttavat öljynpaineisiin, kierrosluku ja öljynlämpötila(viskositeetti) sekä tietysti itse öljy.Originally posted by atcc View PostMinä olen käyttäny nykyisessä ja edellisessä kulkineessa Castrol EDGE TITANIUM FST 5W-30 öljyä. On ollut niin toimiva etten ole muita edes kokeillut.
Öljynpaineita en ole seuraillut, mutta nyt on öljynvaihto kohta ajankohtainen niin voisi huvikseen katsoa ennen ja jälkeen öljynpaineet normaalilämpöisestä koneesta.
Edit. Nyt tarkistin vielä tuon castrolin öljyn, niin silläkin on luokitus tippunut Longlife 4:stä Longlife 3:een.
Castolin sivuilla ei ole enää 5W-30 öljyn kohdalla edes mainin taa longlife luokasta, on pelkkä LLOriginally posted by JaniLap View PostMoottoriöljyn valinta on paljolti makuasia, kun tarkoitukseen sopivia öljyjä on runsaasti tarjolla. Mikäli olet ollut tyytyväinen käyttämääsi öljyyn, niin jatka sillä? Itse olen jo sen verran homeessa, että Castrolin EDGE 5w-30 LL-04 menee perhepiirissä jokaiseen huoltamaani laitteeseen.
Jokainen tulkatkoon miten halua, meillä siirryttiin öljyyn josta luokitukset löytyy jatkossakin
Leave a comment:
-
-
Kitkojen jakautuminen moottorissa:
Suomeksikin osui silmiin jotain tuosta start-stopista.
Leave a comment:
-
-
Selailin tuossa joskus aikanikuluksi laakerispesialisti Dr. Dmitri Kopeliovichin(King bearings/Research & Development Manager) kirjoittamia juttuja...
Noista jutuista silmiin osui mm seuraavia asioita...
Esim miksi valmistajat haluavat siirtyä entistä ohuempiin öljyihin.
"Changing from 10w60 oil to low viscosity 0w20 results in a 40% reduction of power loss in the bearing"
Vakio välyksellä minimi öljykalvon paksuus eri viskositeeteillä
"As seen in Fig.2, the value of min. oil film thickness may drop to critical levels at low rotation speeds - particularly in high load high performance engines."
Tarkoittaako tämä mm sitä että korkeamman viskositeetin öljyt tarvitsevat vahvemman öljykalvon?
Miten kuvasta pystyy päättelemään tuon ylläolevan asian? Siitä pelkästään että kalvon vahvuus alkaa laskemaan?
Öljykalvon vahvuus vs viskositeetti/laakerivälys
A low viscosity oil is capable of maintaining stable hydrodynamic lubrication between the bearings and crank journals with relatively low oil clearance (below 0.0025"). However "thick" oil works better with clearances exceeding 0.0025"
Start-stop saa suitsutusta kun metallit kolisee yhteen voitelun ollessa puutteellista...
Koko lappu oli tässä: http://kingbearings.com/wp-content/u...t-08-29-21.pdf
Leave a comment:
-
-
Originally posted by JaniLap View PostKun kyseessä on autonvalmistajan oma hyväksymisluokitus, niin silloin autonvalmistaja saa varsin vapaasti määritellä ne tekijät ja vaatimukset, joiden perusteella hyväksyntä (esim. BMW LL-04) voidaan myöntää. Mutta kyseessä ei kuitenkaan ole ihan läpihuutojuttu, josta selviää vain tarjoamalla rahaa.
Teknisiä vaatimuksia voivat olla esim. tuotteen jalostuksessa käytetyn raakaöljyn alkuperä ja laatu, lopullisen tuotteen kemiallinen puhtaus- ja jalostusaste, lisäaineistuksen sisältö pääpiirteittäin, viskositeetti ja muut fysikaaliset ominaisuudet, tuotantotekniset vaatimukset esim. käytettyjen teollisten prosessien standardoinnista, tuotteiden laadunvalvontaan liittyvät asiat (esim. valmistettujen tuote-erien laatutodistusten toimittaminen BMW:lle sovittuina aikoina). Edelleen öljyiltä voidaan samanaikaisesti vaatia myös tiettyjä muita standardeja, kuten API- ja ACEA -luokitukset, jotka edustavat jonkinlaista minimivaatimusta öljyjen laadulle. Näitä vaatimuksia luokituksen haluavan öljynvalmistajan tulee dokumentoidusti osoittaa niitä pyydettäessä.
Autonvalmistajan oma luokitus on toisaalta tärkeä öljytuotteen laadun kannalta, koska esim. ACEA on vain yleisen tason luokitus- ja rekisteröintiorganisaatio muiden autoteollisuuden toimintojensa ohella. ACEA myös itse korostaa järjestelmäänsä rekisteröidyistä öljyistä että: "ACEA is not responsible for the quality of registered engine oils nor for the truth of any claims being made by any (oil) marketer. Therefore ACEA is not responsible for any complaints resulting from registered or unregistered products. The registration is voluntary and serves only as an information for ACEA. ACEA does not approve engine oils as this is not an approval system. It is not the task of ACEA to verify the truth or the correctness of any entries or the compatibility of legal requirements of any data entered."
Toisaalta ACEA puolestaan edellyttää rekisteröimiltään öljyiltä eurooppalaisen EELQMS -laatujärjestelmän vaatimuksenmukaisuutta, jossa on tarkemmin kuvattu öljynvalmistajille osoitettuja ehtoja ja tavoitteita.
Autonvalmistaja pyrkii edellä mainituilla vaatimuksilla varmistamaan myös moottoreidensa odotustenmukaisen kunnon säilyttämisen ja huolto-ohjelmien toteuttamisen. Kun öljyn ominaisuudet ja laatu on tunnettu, tämä vaikutaa myös moottoreiden suunnitteluprosesseihin. Toisin sanoen se voi osaltaan luottaa siihen, että omien vaatimustensa mukaisen öljyn käyttö ei johda ennenaikaiseen kulumiseen tai poikkeavan runsaslukuisiin moottoririkkoihin ja niihin liittyviin takuukorjauksiin.
Usein luokituksen myöntämiseen liittyy myös erinäisiä sopimusmaksuja, joista osalla katetaan edellä kuvattuihin teknisiin vaatimuksiin liittyvistä valvonta- ja asiantuntijapalveluita. Luokitus voi lisätä tuotteen myyntiä, jolloin siitä on öljynvalmistajalle ja jälleenmyyjille myös taloudellista hyötyä. Lisenssimaksuista esimerkkinä API:n laskutusperiaatteita öljynvalmistajille. Tästä kun miettii, että lähes jokaiselle taholle menee erilaisia lisenssimaksuja, niin on ymmärrettävää, että öljynvalmistajakin saattavat pohtia mitä lisenssejä halutaan pitää aktiivisina ja kuinka pitkän aikaa.
Entä jos aiemmin autonvalmistajan luokitus jossakin vaiheessa poistuu pakkauksen kyljestä - muuttuuko öljy käyttökelvottomaksi? Useinkaan näin ei ole, vaan taustalla saattavat olla sopimustekniset asiat tai vaikkapa öljynvalmistajan omiin valmistuprosesseihin tekemät muutokset, joita ei enää haluta hyväksyttää uudestaan autonvalmistajalla. Tällöin öljynvalmistaja voi mainita, että se suosittelee tuotetta käytettäväksi esim. BMW LL-04 luokituksen vaativissa moottoreissa. Mutta jos taas autonvalmistajalta kysytään, niin se luokitus pitäisi pullosta löytyä, vaikka kyse olisi lähes identtisestä tuotteesta kuin aiemmin, jolloin luokitus vielä oli purkin kyljessä.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by Urpo_rotta View PostOnko näin että heidän on hyväksytettävä öljynsä ko. Valmistajalla ja maksettava siitä jotta saavat kyseisen luokituksen? Näin olen asian itse ymmärtänyt:think
Teknisiä vaatimuksia voivat olla esim. tuotteen jalostuksessa käytetyn raakaöljyn alkuperä ja laatu, lopullisen tuotteen kemiallinen puhtaus- ja jalostusaste, lisäaineistuksen sisältö pääpiirteittäin, viskositeetti ja muut fysikaaliset ominaisuudet, tuotantotekniset vaatimukset esim. käytettyjen teollisten prosessien standardoinnista, tuotteiden laadunvalvontaan liittyvät asiat (esim. valmistettujen tuote-erien laatutodistusten toimittaminen BMW:lle sovittuina aikoina). Edelleen öljyiltä voidaan samanaikaisesti vaatia myös tiettyjä muita standardeja, kuten API- ja ACEA -luokitukset, jotka edustavat jonkinlaista minimivaatimusta öljyjen laadulle. Näitä vaatimuksia luokituksen haluavan öljynvalmistajan tulee dokumentoidusti osoittaa niitä pyydettäessä.
Autonvalmistajan oma luokitus on toisaalta tärkeä öljytuotteen laadun kannalta, koska esim. ACEA on vain yleisen tason luokitus- ja rekisteröintiorganisaatio muiden autoteollisuuden toimintojensa ohella. ACEA myös itse korostaa järjestelmäänsä rekisteröidyistä öljyistä että: "ACEA is not responsible for the quality of registered engine oils nor for the truth of any claims being made by any (oil) marketer. Therefore ACEA is not responsible for any complaints resulting from registered or unregistered products. The registration is voluntary and serves only as an information for ACEA. ACEA does not approve engine oils as this is not an approval system. It is not the task of ACEA to verify the truth or the correctness of any entries or the compatibility of legal requirements of any data entered."
Toisaalta ACEA puolestaan edellyttää rekisteröimiltään öljyiltä eurooppalaisen EELQMS -laatujärjestelmän vaatimuksenmukaisuutta, jossa on tarkemmin kuvattu öljynvalmistajille osoitettuja ehtoja ja tavoitteita.
Autonvalmistaja pyrkii edellä mainituilla vaatimuksilla varmistamaan myös moottoreidensa odotustenmukaisen kunnon säilyttämisen ja huolto-ohjelmien toteuttamisen. Kun öljyn ominaisuudet ja laatu on tunnettu, tämä vaikutaa myös moottoreiden suunnitteluprosesseihin. Toisin sanoen se voi osaltaan luottaa siihen, että omien vaatimustensa mukaisen öljyn käyttö ei johda ennenaikaiseen kulumiseen tai poikkeavan runsaslukuisiin moottoririkkoihin ja niihin liittyviin takuukorjauksiin.
Usein luokituksen myöntämiseen liittyy myös erinäisiä sopimusmaksuja, joista osalla katetaan edellä kuvattuihin teknisiin vaatimuksiin liittyvistä valvonta- ja asiantuntijapalveluita. Luokitus voi lisätä tuotteen myyntiä, jolloin siitä on öljynvalmistajalle ja jälleenmyyjille myös taloudellista hyötyä. Lisenssimaksuista esimerkkinä API:n laskutusperiaatteita öljynvalmistajille. Tästä kun miettii, että lähes jokaiselle taholle menee erilaisia lisenssimaksuja, niin on ymmärrettävää, että öljynvalmistajakin saattavat pohtia mitä lisenssejä halutaan pitää aktiivisina ja kuinka pitkän aikaa.
Entä jos aiemmin autonvalmistajan luokitus jossakin vaiheessa poistuu pakkauksen kyljestä - muuttuuko öljy käyttökelvottomaksi? Useinkaan näin ei ole, vaan taustalla saattavat olla sopimustekniset asiat tai vaikkapa öljynvalmistajan omiin valmistuprosesseihin tekemät muutokset, joita ei enää haluta hyväksyttää uudestaan autonvalmistajalla. Tällöin öljynvalmistaja voi mainita, että se suosittelee tuotetta käytettäväksi esim. BMW LL-04 luokituksen vaativissa moottoreissa. Mutta jos taas autonvalmistajalta kysytään, niin se luokitus pitäisi pullosta löytyä, vaikka kyse olisi lähes identtisestä tuotteesta kuin aiemmin, jolloin luokitus vielä oli purkin kyljessä.Last edited by JaniLap; 26-07-2019, 17:16.
Leave a comment:
-
-
Kuka osaa kertoa sen mekanismin että joku öljyvalmistaja saa laittaa purkkinsa kylkeen esim bmw LL-04 tai Vag 507.00 tai mersun 229.51?
Onko näin että heidän on hyväksytettävä öljynsä ko. Valmistajalla ja maksettava siitä jotta saavat kyseisen luokituksen? Näin olen asian itse ymmärtänyt:think
Leave a comment:
-
-
Originally posted by janne30 View PostMitäs suosittelisit tilalle?
Leave a comment:
-
-
Originally posted by JaniLap View PostVai löytyykö sittenkään BMW:n myöntämää "virallista" LL-04 luokitusta, vaan öljynvalmistajan oma maininta että suosittelevat tätä öljyä BMW-autoihin. Ei sillä etteikö olisi kuitenkin toimiva öljy.
Lähinnä kun monessa paikassa puhutaan ettäöljyn vaihtovälit ne hajottaa.
Leave a comment:
-
-
Originally posted by janne30 View Posthttps://www.liqui-moly.eu/liquimoly/...cument&land=FI
Tällä hetkellä koneessa pyörii tämmöset. Löytyy ainaki tuo LL04 luokka, mikä itellä oli ehdoton. Ei oo ainakaan vielään hävinny luokka... :think
Leave a comment:
-
-
Tällä hetkellä koneessa pyörii tämmöset. Löytyy ainaki tuo LL04 luokka, mikä itellä oli ehdoton. Ei oo ainakaan vielään hävinny luokka... :think
Edit. Näilläkin ajettu jo 13-14tkm ja alkaa öljyjen vaihto olee ajankohtanen. Laittasko samaa liquidmolyn toptec4200 vai jotain muuta?Last edited by janne30; 26-07-2019, 12:44.
Leave a comment:
-
Leave a comment: